Paketi puni ljubavi i podrške

B. Miličić
Pokloni stigli: Mali darodavci iz dijaspore

- Pre ove akcije mi smo dva puta do sada slali poklon-pakete vršnjacima učenika naše dopunske škole u Osnovnu školu "Branko Radičević" u Novom Sadu i Domu za decu bez roditeljskog staranja u Beloj Crkvi, a novčanu pomoć za kupovinu školskog pribora i nastavnih sredstava školama u Ljuboviji. Inicijativu za ovu vrstu solidarnosti naše dece sa vršnjacima u otadžbini koji žive u teškim socijalnim ili zdravstvenim uslovima pokrenula sam pre nekoliko godina. Deca i roditelji su je podržali, a ove godine predsednik Saveta roditelja Milan Đorđević angažovao se da poklon-paketi stignu u Kruševac - kaže Gordana Budiša.

Na ravne časti

Sva 34 paketa su već stigla u Centar za osobe sa invaliditetom u Kruševcu i podeljeni su na njihovu radost korisnicima usluga ovog centra. Poklon učenika i roditelja iz Nirnberga i Erlangena izazvao je dosta pažnje u Kruševcu, pa je i lokalna televizija zabeležila ovaj događaj.

Oko 50 učenika sa roditeljima su sa mnogo ljubavi pripremili poklon- pakete u kojima se nalaze slatkiši, sredstva za ličnu higijenu, školski pribor i ponešto od garderobe. U međuvremenu su nastavnica Gordana Budiša i njeni učenici iz naših "Vesti" saznali da u Prizrenu živi samo jedna srpska devojčica, desetogodišnja Milica Đorđević, i jedina učenica u ovom gradu, pa su od sveg srca i njoj namenili poklon-paket, koji će joj iz Kruševca odneti neko od predstavnika Centra.

Zanimljivo je da su učenici srpske dopunske škole iz Nirnberga i Erlangena za vreme velikih poplava u Srbiji pre dve godine sa svojom nastavnicom brzo reagovali i prikupili 600 evra za kupovinu školskog pribora i nastavnih sredstava u nekoliko osnovnih škola u Ljuboviji.

Iz sredina kojima su pomogli učenicima iz Nirnberga i Erlangena stižu zahvalnice, fotografije i pisma što ih posebno obraduje, ali i podstiče da nastave svoje dobročinstvo i solidarnost sa vršnjacima koji su siromašni, bolesni ili ugroženi na neki način. Ima li lepšeg primera humanosti koja se uči u vlastitim domovima ali i u školi. Ovi đaci su upamtili lekciju iz humanosti za ceo život. Hvala vam deco!

2024 © - Vesti online