Subota 14.05.2016.
02:15
I. Kozarski - Vesti

Američki miljenici ubili 120 ljudi

Reuters
Umerene ubice: Ahrar aš šam nikoga ne štedi

Kao što smo pisali, Rusija je tražila da se na spisak antiterorističkog komiteta UN uvrste Ahrar aš šam i Džejš islam, što su osim SAD blokirale i Velika Britanija, Francuska i Ukrajina. Naime, za unošenje u spisak potreban je konsenzus članica komiteta.

Vašington je svoj postupak obrazložio tvrdnjom da to može da potkopa pokušaje da se stabilizuje primirje u Siriji. Pri tom, Ahrar aš šam i Džejš islam ne učestvuju u primirju i sirijska armija vodi krvave borbe s njima. Ahrar al šam je najpouzdaniji saveznik Džebhat an nusre, sirijske filijale Al Kaide koja je glavni neprijatelj SAD među teroristima.

Amerika ipak pokušava da obe grupe ugura u ženevske pregovore o rešenju sirijske krize. Odnosno, Vašington je prinuđen na to pošto je takozvana umerena opozicija marginalizovana i svedena na oko 4.000 naoružanih pobunjenika, pa je potreban neko snažniji kao protivteža sirijskim vlastima predvođenim predsednikom Bašarom al Asadom.

Kasapnica u Alepu

Amnesti internešnel optužio je i druge grupe koje Zapad svrstava u umerenu opoziciju za artiljerijske masakre civila u Alepu. Prema izveštaju te organizacije u kurdskoj četvrti Šejh Mashud od februara do aprila ubijeno je najmanje 83 civila, uključujući 30 dece. Više od 700 civila je ranjeno. Takođe se sumnja da su korišćeni bojni otrovi.

Pokazalo se da Ahrar aš Šam sa svojih oko 20.000 naoružanih ljudi američke planove koristi samo da bi preoteo primat Islamske države među sirijskim teroristima. Nekoliko sati nakon prepucavanja u UN Ahrar aš šam i Al Kaida na prepad su zauzeli selo Zara i čak zarobili BVP i tenk sirijske armije. Odmah je usledio masakr seljana, mahom Alavita iz kojih je i Bašar al Asad. Alavite džihadisti inače ubijaju bez izuzetka i u svakoj prilici. Tako su i ovog puta teroristi ljude jednostavno rešetali iz kalašnjikova gde bi ih zatekli.

Guverner Hame procenio je da je ubijeno najmanje 120 seljana Zare, a za pravo mu daju i fotografije tela koje su teroristi objavili na društvenim mrežama. Žene i deca odvedeni su u obližnju Herbinafsu i verovatno će biti pretvoreni u seksualno roblje i prodati.

2024 © - Vesti online