Subota 14.05.2016.
01:13
B. Božin - Vesti

Glifosatu došao kraj u Evropi

Reuters
Ovo se već prodaje: Verzija glifosata "Raundap"

- Da glifosat ima negativne posledice na okolinu je dokazano. To mora da se uzme u obzir prilikom razmatranja licence - rekla je nemačka ministarka za zaštitu okoline Barbara Hendriks. Ona je dodala da je još uvek sporno da li postoje dokazi da je ovaj pesticid kancerogen, i da te nesigurnosti u pogledu zdravstvenih rizika glifosata, utiču da resori koje vodi SPD neće glasati za produženje dozvole.

Do sada je nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit signalizirao da će on glasati za glifosat. Ukoliko se SPD ministarstva ne budu složila sa tim, Nemačka će u EP ostati uzdržana, piše portal Dojče virtšafts nahrihten.

Za i protiv

Poslanik Zelenih i ekspert bioekonomije Harald Ebner je zahtevao od Nemačke ne samo da se uzdrži, nego da sledi primer Francuske i glasa protiv glifosata. Udruženja poljoprivrednika su, međutim, tražila da se glifosatu da zeleno svetlo, jer je ova hemikalija još od "70-ih godina prošlog veka u širokoj upotrebi u nemačkoj poljoprivredi.

Prema pravilima, svoj glas za odobravanje trebalo bi da dodeli 55 odsto država-članica, koji reprezentuju najmanje 65 odsto stanovništva EU.

U svom nacrtu, Komisija EU predviđa da se glifosatu produži licenca za narednih devet godina, iako je prvobitno bilo reči o čak 15 godina. EP se međutim izjasnio za rok od 7 godina.

Ministarka Hendriks je i ranije upozoravala na opasnosti od glifosata. "Dokle god ne znamo, bez imalo sumnje, da li je glifosat opasan po zdravlje, ne bi trebalo da izdamo dozvolu za tu hemikaliju", naglasila je ona. Nasuprot njoj, ministar Šmit se poziva na ocenu EFSA i Saveznog instituta za procenu rizika, po kojima glifosat ne izaziva rak.

Prošlog proleća je međunarodna Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije konstatovala da je glifosat verovatno kancerogen.

Ovog proleća je nemačka nadležna služba zahtevala od evropske Agencije za hemikalije - oficijelnu klasifikaciju za ovaj pesticid.

Američki koncern Monsanto prodaje glifosat pod imenom "Roundup" i lane je imao obrt od 4,8 milijardi dolara, a u međuvremenu i drugi koncerni proizvode ovaj tzv. "totalni herbicid".

2022 © - Vesti online