Petak 13.05.2016.
10:58
Vestionline

Da li je za petak 13. "kriva" Tajna večera?

pixabay.com
Petak 13. inspirisao mnoge kultue i običaje

Dok istoričari ne mogu da utvrde kako je došlo do stvaranja ove, sada već tradicije, mnogi veruju da potiče od čuvene "Tajne večere" i njenih 13 gostiju koji su seli za sto u petak, dan pre Hristovog raspeća. Juda, koji je bio izdajnik, bio je 13. osoba za stolom.

Ono što je počelo kao hrišćansko tumačenje uspelo je da se lansira kao fenomen u Americi. Ljudi su izbegavali, a i dalje izbegavaju hotelske sobe sa brojem 13, ne sede u 13. redu dok lete avionom i paze kad moraju da odu na 13. sprat neke zgrade.

Međutim postoje i druge teorije o tome kako je ovaj "baksuzni dan" postao predznak loše sreće.

- Mnogi pokušavaju da objasne neobjašnjivo - kaže istaknuti profesor sa Pensilvanijskog Univerziteta, doktor Sajmon Broner.

Po njegovom mišljenju, petak trinaesti je zgodna odrednica za one ljude koji traže uzrok svoje nesreće. Ali ovaj broj se smatra i srećnim u nekim zemljama, na primer u Italiji. Međutim, Italijani zato strahuju od broja 17.

- Postoji možda zrno istine u najpoznatijoj teoriji o "Tajnoj večeri", ali problem je što to ne može da se poveže sa nekim modernim verovanjima. Psiholozi strah od ovog dana često tretiraju kao stvarni - kaže profesor Broner.

Od Mesopotamije do Vikinga

Takozvana triskaidekafobija je strah od broja 13. Ona je imala efekat na Vikinge. Veruje se da je Bog Loki u Norsi penteonu bio 13-ti Bog. Ovo je kasnije po hrišćanskom verovanju prevedeno u to da je Satana 13-ti anđeo.

Na primer, u Mesopotamiji, Hamurabijev zakon nema broj 13 u svojoj brojnoj listi pravila.

U Formuli 1, ne postoji auto sa brojem 13. Broj se sklonjen nakon što su dva vozača pod tim brojem poginula u udesima.

U holandskom gradu Utrehtu na železničkoj stanici ne postoji peron sa brojem 13.

- Bez obzira da li verujete ili ne u to da je petak 13. baksuzni dan, ipak se ne treba rugati tuđim uverenjima i treba ih poštovati - kaže profesor antropologije, Fil Stivens (74) sa Uniferziteta u Bafalu.

Osim teorije o "Tajnoj večeri" postoje još mnoge druge pretpostavke o ovom broju i danu.

U numerologiji broj 12 se gleda kao celina: 12 bogova na Olimpu, 12 plemena u Izraelu, 12 apostola, kao i 12 naslednika Muhameda u šiitskom islamu. Sve preko 12 se smatra nepotpunim, barem po numerolozima.

I Španija i Grčka smatraju da je broj 13 nesrećan, ali kod njih je četvrtak 13. obeležen kao dan straha. Za Grke i Špance, to proističe od grčakog boga rata Marsa. Utorak ("martes" na španskom) je dan Marsa i smatra se lošim predznakom.

2024 © - Vesti online