Petak 13.05.2016.
09:30
Srna

"Merčep i njegovi ljudi su mučili Srbe kao u Jasenovcu"

printscreen
Uprkos svirepim zločinima, sud osudio Merčepa na smešnu zatvorsku kaznu

- Zar samo pet i po godina, majko moja mila? Pa samo iz naše kuće Merčep je odgovoran za svirepa ubistva četvoro najmilijih. Zar ljudski život tako malo vredi? Zar je to pravda? - upitao je Vučković.

On je rekao da i danas ima živih svedoka zločina koje je Merčep počinio u Pakračkoj Poljani, ali da to hrvatskom sudu, izgleda, nije dovoljno da zločince pravedno osudi.

Vučković je posvedočio da su njegove roditelje Mihaila i Ljubicu, kao i supruginog brata Mladena i majku Stoju, Merčepovi mupovci odveli na informativni razgovor u Pakračku Poljanu i zatvorili u staru ciglanu, gde su bili izloženi najsvirepijem mučenju.

Vučkovićeva supruga Milka kaže da su bili mučeni najsvirepijim metodama koje su primjenjivane u Jasenovcu, te da je posebno mučen Mišin otac Mihailo.

- Teško je to i da se priča. Boli..., a kako je njima mučenicima bilo, samo Bog zna - kaže ona.

Dečak slušao krckanje dedinih kostiju

Rade Mutić, čiji je otac, takođe, ubijen u Pakračkoj Poljani, kaže da je "glavni mučitelj" njegovog oca bio porodični kum, a Merčepov mupovac.

Zločine je, kako kaže, kao dečak od 12 godina posmatrao njegov sestrić Goran Grahovac, koji se nikada neće oporaviti od te traume.

- Pričao mi je da je čuo krckanje deinih kostiju dok su ga zlotvori tukli i mučili. Primjenjivali su ustaške, najzloglasnije metode - ističe Mutić.

2024 © - Vesti online