Četvrtak 12.05.2016.
22:12
Tanjug

Patrijarh pozvao na mir: Nijedan sukob nije iznad naše Srpske

Tanjug
Pozvao na otkazivanje zakazanih mitinga u RS: Patrijarh Irinej

Patrijarh je uputio predsedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, lideru SDS-a Mladenu Bosiću, predsedniku DNS Marku Paviću, članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, predsedniku PDP Branislavu Borenoviću, predsedniku SP Petru Đokiću, predsedniku NDP Draganu Čaviću i svim ostalim političkim liderima u Republici Srpkoj pismo u vezi sa najavljenim mitinzima za 14. maj, prenosi RTRS.

Patrijarh Irinej pozvao je vodeće političke ličnosti u Srpskoj da odustanu od zborovanja i masovnih okupljanja 14. maja i očinski zamolio da rešenje za sve nesuglasice, probleme i sukobe traže u bratskim razgovorima.

"To svakako treba da bude kroz dogovore u institucijama Republike Srpske kao i ličnim razgovorima koje treba da vodite jer nijedna ta nesuglasica, nijedan problem, nijedan sukob, nije i ne sme da bude veći od naše Republike Srpske i našeg srpskog naroda", rekao je patrijarh.

On je poručio liderima da ne dozvole da dođe do problema sa ogromnim posledicama, već da iznađu rešenje, jer ne postoji nerešiv problem za pravoslavne hrišćane. Patrijarh je i podsetio da se priprema redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC koje je zakazano za 14. maj, te da Sabor uvek s ljubavlju i pažnjom prati sve što se događa u Srpskoj, kao i da su predstavnici SPC lično učestvovali u razgovorima sa vodećim političarima Republike Srpske.

"Narod nam je poveren na staranje, vama svetovno, a meni duhovno. To ne smemo zaboraviti!", poručio je patrijarh Irinej.

Ako odustane opozicija, i mi ćemo

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da je sa punim razumevanjem primio pismo patrijarha srpskog Irineja i da je, shvatajući patrijarhovu poruku, spreman da otkaže zakazani miting, ukoliko to učini i opozicija, preneli su banjalučki mediji.

Dodik, koji je i predsednik Republike Srpske, kazao je da želi da izrazi svoju zahvalnost patrijarhu na upućenom pismu i za iskazanu brigu za srpski narod u Republici Srpskoj.

- Saglasan sam da su srpskom narodu potrebni dijalog i sloga, jer se našoj razjedinjenosti najviše raduju oni koji nam ne žele ništa dobro - istakao je Dodik.

On je poručio da je spreman otkazati najavljeni miting, ukoliko to učini i opozicija, prenosi RTRS.

- Ukoliko i oni pristanu da to učine, na taj dan sam spreman, umesto mitinga, organizovati sastanak lidera svih političkih stranaka iz Republike Srpske, kako bismo sva razmimoilaženja rešili kroz dijalog i na taj način zajedno doprineli jačanju, a ne slabljenju Srpske - rekao je lider SNSD-a.

2024 © - Vesti online