Četvrtak 12.05.2016.
21:29
Tanjug

"Nisam neprijatelj Srbije, ali Kosovo morate da priznate"

commons.wikimedia.org
Poslala jasnu poruku: Ulrike Lunaček

Lunačekova je na marginama "Foruma civinog društva - Beograd", u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od retkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

- Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja - rekla je Lunačekova.

Ona je kazala da jeste jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih. Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, "zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije".

- To je razlog zašto vidim da će bilo koja država članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU, bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice - rekla je Lunačekova.

- Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU - kazala je Lunačekova.

Ona smatra da će se "unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima".

2024 © - Vesti online