Četvrtak 12.05.2016.
20:07
b92.net

Učenica odgovorila tačno na pitanje i ispala sa takmičenja

pixabay.com
Učenica je dala tačan odgovor i ispala sa takmičenja (Foto: Ilustracija)

- Na okružnom takmičenju učenica nije dobila bod za tačno urađen 11. zadatak i samim tim nije se plasirala na viši nivo takmičenja. Ona je kao tačan odgovor napisala "Smrt majke Jugovića". U ključu za pregledače jedini dozvoljen odgovor je bio "Smrt Majke Jugovića". Odgovor nije priznat zbog pravopisne greške - navodi profesor srpskog iz te škole Danilo Spasojević u otvorenom pismu Društvu za srpski jezik objavljenom na sajtu “Nedeljnika”.

Međutim, on ističe i da je devojčica učila iz literature koja se koristi u redovnoj nastavi - čitanke za šesti razred Izdavačke kuće "Klet", koju je odobrilo Ministarstvo prosvete. Kako navodi, u svim udžbenicima koje učenici danas koriste piše onako kako je devojčica napisala. Problem je što u Pravopisu srpskog jezika Matice srpske (2010) piše drugačije.

Profesor postavlja pitanje zašto je ona kažnjena kada je napisala baš onako kako piše u njenim udžbenicima, ali i zašto u udžbenicima štampanim 2015. godine nije primenjeno ono što je propisano 2010. godine.

- Da li zaslužuju naši učenici da ne odu na republičko takmičenje ako napišu onako kako su to videli od univerzitetskih profesora? - pita on u pismu.

Spasojević precizira da se Društvo za srpski jezik poziva na osporavani Pravopis i da se tamo nalazi preoporuka za tačan odgovor.

- Znamo da se Društvo poziva na Pravopis srpskoga jezika Matice srpske (2010) i da u tom izdanju (koje je vrlo osporavano prethodnih godina u univerzitetskim krugovima) autori preporučuju da se "majka Jugovića" piše kao "Majka Jugovića" - navodi Spasojević.

On je naglasio da se profesorka srpskog jezika kod koje ta učenica ide na časove obraćala Društvu, uloživši prigovor, ali dobila je samo štur odgovor u obliku jedne jedine rečenice, bez neophodnog obrazloženja za neprihvatanje prigovora.

Na kraju je on postavio pitanje:

- Hoće li ovo društvo da podstiče mlade da pokazuju znanje i budu nagrađeni zbog toga, ili će da obeshrabruje tako što će njihov uspeh zavisiti od trenutnog i neargumentovanog stava konfuznog sistema?

2024 © - Vesti online