Petak 13.05.2016.
07:35
D. Petrović - Vesti

Jeftine karte, a publike malo

Tanjug/AP
Spustio cenu: Enrike Iglesijas

Organizatori gostovanja svetskih zveza, a često i sami izvođači, traže da cena karata bude prilagođena džepu stanovništva zemlje u kojoj gostiju. Tako je pre neki dan latino zavodnik Enrike Iglesijas u Beogradskoj areni pevao pred svega 10.000 ljudi, iako je kapacitet najveće hale na Balkanu duplo veći. Nije to zato što Enrike nema fanove u Srbiji, već zbog ulaznica koje su koštale od 25 do 45 evra.

To su najjeftinije karte na celoj njegovoj svetskoj turneji "Sex and Love" koja traje već dve godine i tokom koje je imao 137 nastupa! Kako pišu beogradski mediji, broj posetilaca u Areni nije uticao na zaradu latino zvezde čiji je dolazak u Beograd, navodno, koštao oko 230.000 evra. I dok se prosečnom Srbinu od ove cifre zavrti u glavi, poznavaoci prilika u svetskom šou-biznisu kažu da je njegov honorar zapravo mnogo veći, a cenu je spustio jer je već imao zakazane koncerte u komšiluku. Inače, njegov honorar je fiksni i ne dobija nikakav procenat od karata.

Basnoslovni honorari

Ekonomska moć publike igra ogromnu ulogu prilikom organizovanja jednog koncerta, ali nije presudna jer kupaca ima i za najskuplje VIP karte. Ranije su se turneje pravile da bi se prodavali diskovi, a pošto toga više nema, izvođači sada traže basnoslovne honorare. I nije problem što neka svetska zvezda za nastup traži milion dolara, već što ima ko to hoće i može da plati.

Slično je bilo i prošle godine sa dolaskom Robija Vilijamsa u Beograd, koji je na Ušću okupio oko 33.000 ljudi, iako je kapacitet Ušća tri puta veći. Organizatori njegovog koncerta u Beogradu tada su priznali da su u pregovorima sa menadžmentom britanskog pevača najviše zapeli oko cene ulaznica. Na kraju su uspeli da se dogovore i karte su koštale oko 30 evra, što je bilo duplo manje nego, recimo, za njegov nastup u Atini, gde su ulaznice koštale 60 evra.

Slično je bilo i sa Bijonse koja je koncertom u Beogradu pre tri godine započela svoju svetsku turneju. Tada je njen menadžment insistirao da određeni kontigent ulaznica košta oko 20 evra što je bila najniža cena karte na celoj turneji "Šou gospođe Karter". Naravno, osim ekonomske moći stanovništva, cena karata zavisi i od toga da li se koncert održava u Areni, gde već postoje svi preduslovi za ovakve događaje ili na otvorenom, kada je potrebno izgraditi pomoćne objekte za smeštaj izvođača i njegovog tima što dodatno poskupljuje organizaciju samog događaja.

2024 © - Vesti online