Četvrtak 12.05.2016.
19:11
Srna

Kusturica odlikovan na Ostrogu: Dobio orden Svetog Stefana Lazarevića

Kusturica je pod Ostrog došao u pratnji "Noćnih vukova", najmasovnijeg ruskog motociklističkog kluba.

Predsednik odeljenja "Noćni vukovi" iz Crne Gore Željko Vukčević istakao je da motociklisti bar jednom nedeljno dolaze pod Ostrog.

- Danas nas je došlo desetak. Među nama je jedan član iz Rusije i dvojica iz Republike Srpske. Želimo da se poklonimo moštima Svetog Vasilija Ostroškog i da budemo pratnja našem bratu i gostu Kusturici - kaže Vukčević.

U Manastiru Ostrog je obeležen praznik Svetog Vasilija Ostroškog, a hiljade vernika iz Crne Gore, zemalja regiona i svijeta, celivali su mošti svetitelja koje se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Noć pre, u okviru ponoćnog prazničnog bdenja u Crkvi Vavedenja moleban i akatist služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije služio je i centralnu arhijerejsku liturgiju na platou ispred Gornjeg manastira, uz sasluženje mitropolita ternopoljskog i kremenjeckog Sergija iz zapadne Ukrajine i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Vasilije Ostroški (Jovanović), koji je na rođenju dobio ime Stojan, rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini, a zamonašio se u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice. U manastir Ostrog došao je posle razaranja manastira Tvrdoš, gde je bio arhijerej.

Mitropolit hercegovački postao je 1639. godine, umro je 1671. godine, a zbog svojih isceljiteljskih moći proglašen je za sveca.

2024 © - Vesti online