Četvrtak 12.05.2016.
06:45
Lj. Ivanović - Vesti

Novi jalov trijumf Sandersa

Tanjug/AP
Pobedio Klintonovu: Berni Sanders

Za izborni sudar s republikanskim kandidatom Donaldom Trampom Klintonova će, navodi Rojters, morati da pridobije birače američke radničke klase u pojasu koji uključuje i države ključne za izbornu pobedu kao što su Ohajo i Pensilvanija.

Neće više liberala

Istraživanja javnog mnjenja širom Sjedinjenih Država pokazuju da skoro 40 odsto glasača u toj zemlji želi predsednika koji će biti manje liberalan od aktuelnog predsednika SAD Baraka Obame.

Međutim, neke od demokrata ona izvesno ne može da ubedi, a to pokazuju i istraživanja da bi trećina ljudi koji su glasali za Sandersa glasalo za Trampa na generalnim izborima ukoliko bi kandidati bili Tramp i Sanders.

U međuvremenu, izbore su imali i republikanci. Iako je Donald Tramp izvesni pobednik, s obzirom na to da su se iz trke povukli njegovi poslednji protivkandidati, senator Ted Kruz iz Teksasa i guverner Ohaja Džon Kejsik. Ipak, forma prikupljanja delegata mora da se ispoštuje i Tramp mora da izađe na izbore u preostalim saveznim državama.

Tramp, koji je u utorak pobedio u Zapadnoj Virdžiniji i Nebraski, sutra se sastaje s republikanskim stranačkim čelnicima, među kojima je i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Pol Rajan. Nakon što je Rajan prošle nedelje izjavio da još nije spreman da podrži Trampa, njujorški milijarder je rekao da mora da odluči želi li još uvek da Rajan predsedava stranačkom konvencijom u julu u Klivlendu.


 

2024 © - Vesti online