Četvrtak 12.05.2016.
03:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Stiže pomoć za obnovu svetinje

Reuters
Ostaci crkve Svetog Save u Njujorku

"Parohijani crkve Sveti Sava oplakuju gubitak, dok ih ujedno bodri darežljivost", piše "Vol strit džurnal".

Lidija Nikolić iz ove crkvene opštine naglasila je da su njujorški Srbi posebno dirnuti brigom Srba s Kosmeta i dodala da novčana pomoć pristiže iz raznih delova sveta.

"Zajednica Svetog Save upućuje iskrenu zahvalnost svom vladici Mitrofanu, kao i zvaničnicima crkve drugih denominacija, koji su nam odmah pritekli u pomoć svojim prisustvom, podrškom i molitvama. Duboko cenimo podršku zajednice, uključujući i ponude iz drugih religijskih organizacija da nam ustupe svoje bogomolje na raspolaganje u ovom periodu tranzicije i obnove", saopštila je crkvena uprava.

Ikona netaknuta u požaru

Sa zgarišta iz crkve sveštenici su izneli neoštećenu ikonu svetitelja Save i drveni krst visok jedan metar. Ikonu, koju su zaobišli plameni jezici, sveštenici su u litiji proneli Menhetnom jer, kako tumače u parohiji, to je pozitivan Božji znak, poruka vernicima da ne očajavaju i da nije sve izgubljeno, već da s Božjom pomoći i novim elanom treba da krenu u obnovu. U katastrofalnom požaru nije oštećena ni bista Nikole Tesle koja se nalazila na ulazu u crkvu.

Ranije je iz crkve Sveti Sava saopšteno da dobrotvorna organizacija "28. jun" nema blagoslov da sakuplja priloge za obnovu ove bogomolje.

Kad je reč o izveštaju, rezultati se očekuju za mesec dana jer se, kako kažu u Eparhiji istočnoameričkoj, paralelno vode tri istrage. Jednu vodi policija i vatrogasci, drugu osiguravajuća firma, dok je za treću nezavisnu istragu uprava izgorele crkve angažovala inženjera koji je ekspert za ovakve slučajeve.

2024 © - Vesti online