Sreda 11.05.2016.
16:35
Vestionline

"Amerika i Evropa moraju složno protiv ruske agresije"

Reuters
Moćno oružje na Paradi pobede: Rusija pokazala da Zapad ima čega i da se plaši

- Zapadni odgovor na Rusku agresiju je zapravo bio jak i efikasan a zapadno jedinstvo je bilo od ključnog značaja da se ograniči šteta - naveo je Stefen Sabo, izvršni direktor Transatlantske akademije.

- Ovo je bar dosada bio primer ravnopravne podele tereta i partnerstva u liderskoj ulozi," dodao je on.

U izveštaju se navodi da transatlantski partneri moraju da sarađuju sa Rusijom kako bi pokušali da okončaju rat u Siriji i spreče neplanirane vojne incidente, ali i da ostanu pri sankcijama protiv Moskve dok god je to potrebno, navodi se u saopštenju Transatlantske akademije.

Ruska upotreba sile protiv suseda i pretnja po evropsku bezbednost koja iz toga proizlazi, i dalje predstavljaju izazov za transatlantsku zajednicu, iznosi se u izveštaju.

Zapadni partneri, prema mišljenju autora tog teksta treba da pruže podršku dobroj vladavini u zemljama poput Ukrajine, Moldavije i Gruzije i da rade sa njima na razvoju bezbednosti i pogranične kontrole.

- Glavni test za SAD i Evropu u narednih nekoliko godina biće da zadrže uspešnu saradnju i predstave ujedinjeni front prema Rusiji i krizi u Ukrajini - navodi se u tekstu.

To, kako iznose autori, znači zadržavanje sankcija osim u slučaju "ozbiljnog i opipljivog" napretka u sprovođenju sporazuma iz Minska, što priznaju, može biti teško s obzirom na pritisak nekih člnica EU da ublaže sankcije, neizvesnost u pogledu spoljne politike naredne američke administracije i rastući zamor ukrajinom zbog političkih sukoba i nedostatka napretka u Kijevu.

Pomenuti tekst je osmi godišnji izveštaj Transatlantske akademije, instituta sa sedištem u Vašingtonu koju su osnovali Nemački Mrsalov fond u SAD i više drugih organizacija a koja je posvećena kreiranju zajedničkog pristupa duoročnim izazovima sa kojima se suočavaju Evropa i Severna Amerika.

2024 © - Vesti online