Sreda 11.05.2016.
14:57
Vestionline

U hrvatskoj lektiri za šesti razred: "Mi spremni, Poglavniče"

Tanjug
Hrvatska deca od malih nogu uče o mržnji prema Srbima

U "Malom ratnom dnevniku", ustaštvo je prikazano ne samo kao nešto potpuno uobičajeno i prihvatljivo, nego i kao izraz hrvatskog domoljublja.

"Šestaci, dakle, da bi prošli razred moraju čitati knjigu koncipiranu kao dnevnik desetogodišnje osječke devojčice, fiktivne Cvjete Matković, iz ratnog vremena 1991. i 1992. godine. Što ne bi bilo sporno da kroz devojčicu pisac ne šalje političke poruke koje bi bile sporne i u ratnim devedesetim, a kamoli u 2016. godini", piše "Index". 

Tomaš, rođen 1947. godine, kroz glavni lik širi predrasude o Srbima kao isključivu istinu o onome što se događalo devedesetih, dodaju oni. Deca tako čitaju o Čiki Sekuliću kojem otac devojčice Cvije ne veruje jer je za sebe govorio da je Jugosloven, a sad govori da je Hrvat, pa se devojčica pita hoće li sused Sekulić priznati Hrvatsku. 

"Svakodnevno mu srpska braća tuku mater i zatući će je, ali on još nijednom nije rekao: Što nam to rade oni psi, majku će mi ubiti?' Voli li čika Sekulić naše neprijatelje više nego svoju majku“, pita se desetogodišnjakinja iz knjige. 

"Naši" i "njihovi"

Srbin je negativac i u formi dečaka iz austrijskog Pinkafelda gde je devojčica s porodicom izbegla kada se rat razbuktao, a jasno se u knjizi daje do znanja ko su "naši", a tko "njihovi".

Knjiga na nekoliko mesta promoviše ustaški poklič "Za dom spremni", čak i kroz opise devojčice o tome kako su se dečaci iz razreda "busali u mala hrvatska prsa" pišući ustaške slogane u sastavku o svojoj izbegličkoj sudbini. 

Iz "Indexa" navode da su zbog ovoga zatražili i odgovor Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta prema kojim kriterijumima je knjiga s ovakvim sadržajem završila na spisku obavezne lektire.

2024 © - Vesti online