Sreda 11.05.2016.
13:24
J. L. Petković - Vesti

Okrugli sto "Vesti": Kako je dijaspora predstavljena u medijima u državama u kojima živi, a kako u Srbiji?

A. Čukić
Okrugli sto "Vesti"

* Kako su Srbi predstavljeni danas u medijima država u kojima žive? Da li "državljanin Srbije" nalazi mesto samo u crnoj hronici, ili ima prostora i za druge vesti?

* Koliko takvo medijsko izveštavanje utiče na srpsku zajedinicu? Dotiče li je i na koji način to kako mediji države u kojoj žive izveštavaju o njoj?

* Ako se uporedi medijska slika o Srbima tokom devedesetih godina prošlog veka i danas, da li se vidi razlika?

* Da li se mediji država u kojma žive Srbi bave dostignućima Srba u sportu, nauci, biznisu, umetnosti...? Koji su najmračniji, a koji najsvetliji primeri vezano za predstavljanje Srba u medijima?

* Na koji način domaći mediji predstavljaju srpsku dijasporu? Da li postoje mediji koji temeljno oslikavaju život srpske emigracije ili se to radi u prolazu i površno?

Učesnici: Suzana Sudar, Tatjana Đorđević, mr Nikolina Milatović- Popović

Autor: Jelena L. Petković

Očekujemo da se naši sagovornci izjasne o ovim i brojnim drugim temama koja interesuje Srbe iz dijaspore. Mišljenja naših sagovornika, njihove stavove, sugestije i predloge objavićemo u vikend izdanju "Vesti" od 14. maja kao i na portalu "Vesti-online"

A. Čukić
Suzana Sudar, glavni i odgovorni urednik “Glasa kanadskih Srba”

Suzana Sudar je glavni i odgovorni urednik najstarijeg srpskog lista u Kanadi "Glas kanadskih Srba". Kao novinarka karijeru je započela na Radio Beogradu (Program 202), nastavila na Radio Pingvinu gde je vodila svoje autorske emisije, a potom bila glavni i odgovorni urednik "City radija". Istovremeno je bila angažovana na projektima u kreativnom sektoru za različite marketinške agencije, a u "Media Sistem" je obavljala funkciju kreativnog direktora. Više od dve decenije prati događaje vezane za srpsku dijasporu i piše za "Vesti". Provela je nekoliko godina u Torontu odakle je pisala za brojne srpske časopise i radila kao izvršni urednik magazina "Čiode". 

Osim novinarstva aktivna je na raznim projektima u kulturi, između ostalog, i kao portparol udruženja "Beo-Etno Vizija", koje se bavi proizvodnjom tradicionalnih rukotvorina i suvenira i očuvanjem i edukacijom iz oblasti starih zanata. Promoter je fototipije Miroslavljevog jevanđelja u Srbiji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912. -1920. za negovanje i očuvanje srpske tradicije u dijaspori. Član je Udruženja novinara Srbije.

A. Čukić
Mr Nikolina Milatović Popović, stručnjak za komunikacije

Mr Nikolina Milatović Popović ima višegodišnje iskustvo u oblasti digitalnih komunikacija iz pozicije organa državne uprave i javnih institucija. Kao osnovne studije završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistrilala na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti  na Teoriji medija i Programiranju javnog servisa. Od 2014. radi na poslovima komunikacije sa dijasporom u Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Prethodno je bila pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Radila je na organizaciji Medijskih konferencija dijaspore 2013. i 2015. godine. Započela je program podrške i profesionalizacije novinara i medija dijaspore. Od 1997. do 2013. radila je na Radio televiziji Srbije. Bila je urednik u Programu za dijasporu RTS - a, osnivač i urednik www.dijaspora.rts.rs <http://www.dijaspora.rts.rs/>, urednik emisija "Tema Srbije na vezi", serijala "Ogledalo" i "Milenijum", koordinator Balkanskog TV Magazina i koordinator međunarodne saradnje Programa za inostranstvo RTS-a. Autor više dokumentarnih emisija o kulturnom nasleđu Srbije, ali i o savremenom stvaralaštvu vizuelnih umetnika Srbije i Balkana. Učestvovala je u jačanju saradnje nacionalnih televizija Balkana. Radila u spoljno-političkoj redakciji Informativnog programa RTS-a. Karijeru u elektronskom novinarstvu počela na TV Politika 1992. godine. U periodu od 1992 - 1996, radila na RTV Politika kao novinar u informativnom programu i urednik emisije "Vizuelno". U oblasti medija objavila je dva stručna rada. Sa ponosom ističe da je volonterski učestvovala u akciji “Izgradimo toranj na Avali”. Udata je i ima dva sina.

A. Čukić
Tatjana Đorđević, član uprave Udruženja stranih medija u Italiji

Tatjana Đorđević je diplomirani novinar, producentkinja, web urednica i autorka. Karijeru je počela početkom 2000. godine kao novinar Radija Indeks u Beogradu. Jedan je od suosnivača studentske radio stanice "Bu", na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2006 godine kada se seli u Milano sarađuje kao dopisnik sa različitim dnevnim novinama i nedeljnicima u Srbiji i regionu, kao što su "Večernje novosti", "Blic", "Večernji list", "Kuća Stil", "Ambijenti", "Prostor", "Grazia", "Elle", "Harper's Bazar" i drugi. Od nedavno saradnik je nedeljnog lista "Ilustrovana politika" (Srbija).

U Italiji radi kao novinar saradnik geopolitičkih portala Babelmed.net i Frontierenevs.it. Angažovana je i kao saradnik emisije "Finestra sui Balcani - Prozor nad Balkanom" državne televizije Republike San Marino (TV San Marino). Član je Udruženja novinara Srbije (UNS) od 2008. godine i član uprave Udruženja stranih medija u Italiji - Stampa Estera di Milano od 2013. godine.

2024 © - Vesti online