Sreda 11.05.2016.
11:24
Vestionline

Džihadisti dezertere žive zakopali!

Reuters
Džihadisti surovi i prema svojima

Ukupan broj terorista koji su pogubljeni ostaje nejasan. Novinska agencija ABNA javila je da je poginulo 35 boraca, dok je portal "Iraki njuz2 saopštio da su pripadnici Islamske države zakopali 45 svojih saboraca pod optužbom da su dezertirali.

Pogubljenje je izvrđeno u blizini Kajaraha, oko 60 kilometara južno od grada Mosula koji drže teroristi, izjavio je anonimni izvor agenciji ABNA.

Prema izveštajima, oni koji su živi zakopani optuženi su da su pobegli sa bojnog polja tokom sukoba sa vladinim snaga u selu Bašir na jugu od grada Kirkuka, bogatog naftom.

Arapski mediji javili su da je komanda džihadista takođe ubila desetine svojih ratnika u selu Hadar južno od Mosula, koji su takođe pobegli iz bitke u provinciji Anbar. Pogubljenja sopstvenih boraca pokazuje pad morala u njihovim redovima, jer dezertiranja postaju sve učestalija.

Islamska država trenutno pati od nedostatka ljudskih i finansijskih resursa zbog povećanih vazdušnih i kopnenih napada antiterorističkih snaga u Iraku i Siriji. Iračke i kurdske snage su u martu uz podršku američke koalicije započele ofanzivu protiv džihadista u provinciji Niniva u pokušaju da zauzmu Mosul koji teroristi kontrolišu od 2014. godine, podsećaju agencije.

2024 © - Vesti online