Sreda 11.05.2016.
09:58
Vestionline

I Pridnjestrovlje hoće prisajedinjenje Rusiji!

Reuters
Vojna parada u Tiraspolju, glavnom gradu Pridnjestrovlja

Pridnjestrovski lider je to izjavio novinarima posle parade posvećene obeležavanju 71 godine od pobede u Velikom otadžbinskom ratu. U paradi su prvi put učestvovali pripadnici Operativne grupe ruske vojske, prenose ruski portali.

- Održana je jedinstvena parada. U njoj su prvi put učestvovali pripadnici Operativne grupe ruske vojske. Kako je poznato, dok je trajao rat, svi smo bili jedinstveni, bez obzira na nacionalnost štitili smo našu jedinstvenu Rusiju. To nas povezuje. Verujem da ćemo pre ili kasnije, a bolje pre, živeti u jednoj zemlji - izjavio je Ševčuk, prenose ruske agencije.

Pridnjestrovlje u kome 60% stanovništva čine Rusi i Ukrajinci, pokušavalo je da izađe iz sastava Moldavije još pre raspada SSSR-a, pribojavajući se da će se u euforiji nacionalizma Moldavija prisajediniti Rumuniji. 1992. godine, posle neuspelog pokušaja vlasti da ovaj problem reše nasilnim putem, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

U Pridnjestrovlju je stacionirana Operativna grupa ruske vojske. Njeni glavni zadaci su mirovna misija i zaštita skladišta sa municijom. Operativna grupa broji 1350 vojnika, od kojih 350 njih vrše zadatke održavanja mira u sastavu zajedničkih mirovnih snaga, prenose agencije.

2024 © - Vesti online