Utorak 10.05.2016.
22:08
Srna

"Srpska se neće povući, nastavićemo da blokiramo ideje Bakira Izetbegovića"

A. Čukić
Osnovni interes je jaka Republika Srpska: Milorad Dodik

Dodik je ocenio da je to, pre svega, neustavno i da se mora poštovati volja entiteta koji su ključni faktor u BiH.

- Ako Bakir Izetbegović misli da ćemo prećutati ili prepustiti njemu glavnu reč u BiH, to je njegov problem. Republika Srpska ima autentičnu politiku koja se zasniva na Ustavu i Dejtonskom sporazumu - rekao je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu tvrdnju da je "glavna prepreka u procesima integracije BiH u EU odnos predsednika Republike Srpske", Dodik je ocenio da Izetbegović očigledno ima obavezu da brani premijera Turske u ostavci Ahmeta Davutoglua.

Politika neoosmanizma

Dodik je poručio da politika neoosmanizma, čiji je dio i Bakir Izetbegović, neće proći što se tiče Republike Srpske, te da Banjaluka i Srpska imaju svoje interese.

- Ponosan sam što je rekao da smo mi ti koji ne dozvoljavamo ono što Bakir hoće zajedno sa Savezom za promene da uradi - rekao je Dodik.

On je konstatovao da je BiH teritorijalno integrisana, ali mentalno i politički potpuno podeljena, te da interes Republike Srpske nije centralizovana BiH, već jaka Republika Srpska i BiH koja će biti u funkciji jake Srpske.

- Dejtonski sporazum je u više navrata kršio visoki predstavnik stvarajući iluziju da je moguće centralizovati BiH - podsetio je Dodik.

Bakir nastavio ideologiju svog oca

Dodik je rekao da Savez za promene nije reagovao na izjave Davutoglua u Banjaluci, kao ni na današnju izjavu Izetbegovića, te da je vladajuća koalicija u Srpskoj, iako nije većina na nivou BiH, imala mnogo jače argumente nego bilo koja većina na nivou BiH.

- U tom pogledu, bili smo davno spremni da rešimo pitanje mehanizma koordinacije, "Sejdić-Finci" i druga pitanja, što je poznato i Evropi. Evropljani znaju da smo dali konstruktivna rešenja, ali ta konstruktivna rešenja ne mogu da razvale Bakira Izetbegovića i njegov interes koji ide za tim da nametne neki drugi koncept - rekao je Dodik.
 
On je istakao da je Izetbegović nastavio ideologiju svog oca da dnevno čita "Islamsku deklaraciju" i podržava vrednosti koje je izneo Davutoglu u Banjaluci.

Ko je pravio skandal u Banjaluci?

Dodik je rekao da je svečanosti otvaranja obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci prisustvovao isključivo poštujući vernike i da nije hteo da pravi skandal, iako je događaj bio takav da ga trebalo napustiti.

- Odlučio sam da poštujem vernike, ali oni koji nisu poštovali vernike bili su političari muslimani kao što je Davutoglu - kaže Dodik.

2024 © - Vesti online