Utorak 10.05.2016.
20:32
Vestionline

Šešelj objasnio zbog čega njegov kum Toma krši Ustav

Reuters
A nekad su bili politički saborci: Vojislav Šešelj sa Nikolićem i Vučićem

- On mora da obavi konsultacije sa svim strankama, to ne samo da je osnovni demokratski red već je i obaveza propisana Ustavom Srbije - naglasio je Šešelj u intervjuu časopisu "Nedeljnik."

On je ukazao da izbegavanje susreta sa liderima stranaka koje su izborile parlamentarni status nije bila dosadašnja praksa, te da je jedini predsednik koji se nije konsultovao sa svim strankama bio Slobodan Milošević.

- Po Ustavu iz 1990. godine to nije bila njegova obaveza. Tomina jeste, i jedino realno obrazloženje zašto krši Ustav je to da me se uplašio i neće da se sretne sa mnom - rekao je Šešelj.

Ukoliko Nikolić ostane pri odluci da se ne konsultuje sa svim parlamentarnim strankama pre nego što dodeli mandat Aleksandru Vučiću prekršiće član 112 Ustava Republike Srbije u kom stoji:

- Predsednik predlaže Narodnoj skupštini Srbije kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista - naveo je on.

Nikolić je ranije izjavio da misli da za mandatara neće morati čak ni da obavlja konsultacije, pošto sve zavisi od toga da li je neko obezbedio 126 poslanika koji glasaju za vladu.

- Čim dobijem dokaze da je obezbedio, prestaju konsultacije i ja poveravam mandat. Ovoga puta to će biti predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, pošto je pobeda Srpske napredne stranke na izborima zaista upečatljiva i jasna - rekao je Nikolić Sputnjiku.

2024 © - Vesti online