Sreda 11.05.2016.
07:45
M. Obradović - Vesti

Banjaluka u strahu od nemira

Srna
Zapaljiva izjava. Luka Petrović

Nakon što je SNSD dobio dozvolu da održi miting na Trgu Krajine, iz Saveza za promene su poručili da od svog plan neće odustati. A plan podrazumeva okupljanje demonstranata u parku "Mladen Stojanović" i protestnu šetnju do trga. S obzirom na to da će tamo biti pripadnici druge struje, takav plan teško je ostvariv. U danima koji slede tenzije će biti sve veće, pa će subota sasvim sigurno biti "dan D" za celu Republiku Srpsku.

Političari ne prestaju sa zapaljivim izjavama. Nakon skandalozne poruke generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića da će ova stranka za sve one koji dođu na miting SZP-a smatrati da podržavaju izdaju, nove ozbiljne optužbe izneo je šef stranke Milorad Dodik.

- Imamo informacije da se protesti koje opozicija najavljuje organizuju uz pomoć stranaca iz Velike Britanije i Turske, a da je prihvaćena i podrška Bakira Izetbegovića - rekao je Dodik i dodao da garantuje za bezbednost svih koji dođu na skup koji organizuje SNSD.

Nešto ranije, Dodik je izneo slične tvrdnje, optužujući SZP da iza njihovih protesta stoje stranci. Ipak, on nije konkretno otkrio koji stranci su u pitanju i koji tačno funkcioneri SZP-a sarađuju s njima.

S druge strane, SZP je krenuo u ozbiljnu kampanju kojom poziva građane da se masovno odazovu na protest. Zakupili su desetak bilborda u Banjaluci, a na pojedinim televizijama vrte se spotovi. Potpredsednik SDS-a Ognjen Tadić kaže da SZP organizuje narodni protest u kome se predstavnici opozicije pojavljuju kao ljudi koji ga istinski podržavaju i žele da artikulišu sve političke ideje iza kojih narod stoji.

- Želimo da postignemo veliki i dostojanstven skup koji će pokazati da Republika Srpska nije bilo čija privatna tvorevina, nego da ona pripada narodu - rekao je Tadić dodavši da SNSD organizuje kontraprotest jer se "vrh režima prepao nezadovoljstva naroda".

Bojkotovali Dodika

Predsednik Srpske Milorad Dodik u ponedeljak je nameravao da okupi lidere svih parlamentarnih partija kako bi razgovarali o organizaciji oba mitinga. Dodik je tvrdio da ne namerava da poziva na otkazivanje skupova, već da želi da razgovara o tome kako da sve protekne bezbedno. Ipak, opozicionari su i ovaj put bojkotovali njegov poziv, i nisu došli na sastanak.

Kako god, nakon što je otvaranje džamije Ferhadije proteklo bez ikakvih problema, Banjaluka bi mogla da ima izuzetno burnu subotu. Prema nekim procenama, ako dođe do oba skupa, biće potrebno da se angažuje mnogo više policajaca nego prilikom otvaranja džamije (tamo ih je bilo oko 1.000). MUP RS još nije izašao sa konkretnim procenama, a nezvanično, u toj instituciji se i dalje nadaju da će oba mitinga biti otkazana.

2024 © - Vesti online