Utorak 10.05.2016.
08:30
Lj. Ivanović - Vesti

Cipras ipak srezao penzije

Reuters
Teška noć za premijera: Aleksis Cipras

Za zakon o penzionom sistemu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za penziju i uvođenje poreza, glasalo je 153 poslanika vladajuće koalicije predvođene Sirizom, od 296 prisutnih poslanika. Ali, nije sve išlo glatko. Bolne reforme se sprovode u okolnostima generalnog štrajka u Grčkoj, kao i demonstracija na ulicama Atine, koje su se katkad pretvarale u nasilne.

Pre glasanja, ispred zgrade parlamenta okupilo se više od 10.000 ljudi. Deo njih bacao je na policiju Molotovljeve koktele i druge predmete, na šta je policija odgovorila suzavcem, dok je većina mirno protestovala protiv serije zakona za koje smatra da će drastično smanjiti penzije i druga socijalna davanja.

Reforma penzionog sistema uz smanjenje broja fondova i visine penzija jedan je od uslova za nastavak pomoći Grčkoj, a glasanje u parlamentu održano je uoči ključnog sastanka ministara finansija evrozone juče u Briselu. Poslednjih dana bilo je više protesta u Atini i u Solunu protiv tih reformi.

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je da će Grčku "vratiti na noge po svaku cenu". Odgovarajući na kritike lidera glavne opozicione Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa, Cipras je rekao da opozicija nema predloge.

- Kad tražite izbore bez alternativnog predloga, svako može da shvati zašto to činite. Vas brine da spasete prijatelje koji se suočavaju s tužbama - rekao je Cipras, obećavši da će se boriti protiv korupcije.

Brojanje dece, pa porezi

Većina poreskih obveznika pretrpeće retroaktivno povećanje poreza i to od januara ove godine. Nivo neoporezovanog prihoda radnika, penzionera i farmera određivaće se prema broju dece. Kako novi zakon nalaže, dosadašnji neoporezivi deo od 9.550 evra prihoda godišnje sada će važiti samo za poreske obveznike sa najmanje troje dece koje od njega zavise.

2024 © - Vesti online