Utorak 10.05.2016.
02:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Eparhije čekaju nove episkope

A. Čukić
Radiće plenarno i po odborima: Sveti arhijerejski sabor

Episkopski sabor radiće plenarno i po odborima. Među udarnim temama trebalo bi da bude predstojeći Svepravoslavni sabor na Kipru, te stanje u sferi međucrkvene i međureligijske saradnje, kao i aktuelna društvena i politička pitanja u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama, koja su od vitalnog interesa za srpski narod i njegovu crkvu.

Očekuje se, takođe, da upražnjene eparhije kanadska i mileševska dobiju nove episkope, a verovatno i niška i banatska.

- Pored australijsko-novozelandskog episkopa Irineja Dobrijevića, za Kanadu su mogući konkurenti - vladika novogračanički Longin Krčo i istočnoamerički Mitrofan Kodić. Za Krču lobira patrijarhu blizak kanadsko-srpski biznismen iz Ontarija za kojeg kažu da je Longinov rođak, dok bi srpska zajednica sa Nijagare na tronu eparhije rado videla Kodića jer on već upravlja srpskom crkvom u Nijagara Folsu. Najizglednije je da vladika raško-prizrenski Teodosije Šibalić s Kosmeta pređe u Niš pošto već administrira ovom eparhijom. Konačnu reč o novim nameštenjima i episkopskim rokadama daće ipak Sveti arhijerejski sabor natpolovičnom većinom glasova - objašnjeno je "Vestima".

Sergije konsultovao patrijarha

Dnevni red Sabora precizira se prvog dana zasedanja. Predlaže ga Sinod, kao i episkopi. Od toga će zavisiti da li će se na crkvenoj skupštini raspravljati i o problemima u Eparhiji frankfurtskoj. Patrijarhu su se na episkopa Sergija žalili pojedini članovi eparhije nakon što je on početkom marta s funkcije svog pomoćnika smenio hanoverskog protu Milana Pejića. Vladika je, saznajemo, konsultovao patrijarha i više crkvene vlasti u vezi s rešavanjem problema u pojedinim delovima svoje eparhije.
 

Zanimljivo je da niko ne slovi kao favorit za upražnjenu mileševsku eparhiju. Niti se u slučaju da Šibalić bude premešten u Niš bilo ko "otima" za Eparhiju raško-prizrensku, za koju se, inače, iz Raške oblasti odavno traži da bude podeljena na rašku mitropliju i kosovsko-metohijsku eparhiju.

Nikanor i Jovan na meti

Kanadski vladika Georgije i mileševski Filaret smenjeni su prošle godine. Niški Jovan je na bolovanju više od šest meseci, ali verski analitičari tvrde da je sklonjen jer je dirnuo u popovsko "osinje gnezdo". Kandidat za smenu je i vladika banatski Nikanor. Pritužbe sveštenika protiv njega uveliko proverava Sinod i na Saboru bi trebalo da bude prezentovan izveštaj crkvene vlade o ovom slučaju.

2024 © - Vesti online