Utorak 10.05.2016.
00:13
Vestionline

Nemcima fudbal draži od džeza

B. Miličić
Kvartet Vladimira Kostadinovića u Minhenu

Iako je u džez klubu bilo svega dvadesetak posetilaca, to majstorima džez muzike nije smetalo da se prikažu u najboljem svetlu. Zajedno sa Vladimirom Kostadinovićem, koji svira bubnjeve, nastupili su Milan Nikolić (bas), Marko Črnčec (klavir) i Denis Gebel (saksofon).

Pre koncerta u minhenskom džez klubu Unterfahrt Vladimir Kostadinović je sa žaljenjem reporteru "Vesti" rekao da te večeri fudbaleri Bajerna igraju utakmicu u Ligi šampiona i da će veliki broj Nemaca radije ostati uz televizor, nego doći u džez klub. Bio je u pravu, pogotovo što mu se slična stvar dogodila i pre nekoliko godina.

B. Miličić
Majstor za bubnjevima: Vladimir Kostadinović

Vladimir Kostadinović je rođen 1980. godine u Kovinu, bubnjeve svira od svoje 11. godine, završio je osnovnu i srednju muzičku školu i diplomirao na odseku za džez. Pored toga, on je 2009. godine diplomirao u Gracu na Univerzitetu za izvođačku umetnost, bio je najbolji stipendista Muzičkog koledža Berkli 2002. godine u Bostonu, a 2008. godine u Italiji je izabran za najboljeg bubnjara na jednom džez festivalu.

Obišao planetu

Vladimir Kostadinović je sa svojom muzičkom grupom nastupao u SAD, Škotskoj, Nemačkoj, Holandiji, Austriji, Italiji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj. Učesnik je više festivala, a sa bečkim Big bendom bio je deo pozorišnog performansa u Gracu i Beču.

Prvi album sa svojim muzičarima Vladimir Kostadinović je snimio u Njujorku 2009. godine i odmah našao svoje mesto na tamošnjoj džez muzičkoj sceni. Poslednji album njegova grupa snimila je za nemački EWA Records

, jednu od najvećih izdavačkih džez kuća u Evropi, jer je osnivač i direktor Matijas Vinkelman čuo kako zvuče ovi mladi džez muzičari i od polovine januara na nemačkom i evropskom tržištu nalazi se CD koje je snimio džez kvartet Vladimira Kostadinovića.

Budućnost džeza je u samom njegovom tradicionalnom jeziku i to ne samo u poznavanju, nego i u sviranju. Džez će uvek biti prisutan, upravo zbog svoje slobode i neograničenosti, ali neophodno je prvo poznavati istoriju te muzike kako bismo bili u stanju da doprinesemo njenom daljem razvoju, često ističe ovaj umetnik.

2024 © - Vesti online