Ponedeljak 09.05.2016.
16:27
Vestionline

Erdogan ne zna šta hoće, sad bi u EU

Reuters
Erdoganov ton mnogo pomirljiviji

- Nadam se da će ukidanje viza biti pozitivan korak prema ispunjenju datih obećanja i ubrzanju procesa priključenja", navodi se u saopštenju Erdogana, u kojem se potvrđuje da je članstvo u Uniji "strateški cilj - za Ankaru, prenela je agencija AFP.

- Članstvo u EU je strateški cilj Turske, i to će biti izvor stabilnosti i inspiracije za region - rekao je Erdogan u saopštenju.

Ta Erdoganova poruka povodom Dana Evrope objavljena je samo nekoliko dana nakon što je u petak oštro upozorio Brisel da Turska neće izmeniti svoj antiteroristički zakon radi dogovora sa blokom o uvodjenju bezviznog režima.

Danas je, kako ocenjuje AFP, u mnogo pomirljivijem tonu Erdogan rekao da će bezvizni režim pomoći "da se u nekoj meri smanji umor Turske zbog toga što više od 50 godina čeka u predvorju Evrope".

On je obećao da će Ankara nastaviti da saradjuje sa EU po nizu pitanja i dodao: "Nadamo se da Evropa neće biti region u kojem su u porastu oštre anti-migrantske mere, kao i diskriminacija, netolerancija prema migrantima i islamofobija."

2024 © - Vesti online