Ponedeljak 31.05.2010.
15:39
Tanjug

Bitka na Čegru - 201 godinu kasnije

Ćele kula u Nišu


 

Državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku Zoran Martinović rekao je da se svake godine sa pijetetom i dostojanstvom sećamo podviga srpskih junaka na Čegru i uvek iznova pozivamo na pomirenje naroda i država.


"Želja nam je da postanemo članovi evropske porodice naroda, a upravo je to bila ideja intelektualne i političke elite Srbije u prošlosti koje se prisećamo", kazao je Martinović.


Zamenik gradonačelnika Niša Nađa Marković podsetila je na značaj bitke i njene pouke, a predsednik gradske opštine Pantelej Slaviša Dinić najavio je izgradnju spomen-sobe na Čegru, sale za prijem i suvenirnice.


U izgradnji objekta, kako je najavljeno, učestovaće i ambasada Turske u Beogradu, potvrdio je Dinić.


Odlučni boj odigrao se 31. maja 1809. godine. Glavni pravac nadiranja Turaka, sa brojčano ojačanim snagama, išao je iz Niša preko brda Vinik, kao i iz pravca napuštenih položaja koje su držali Petar Dobrnjac i Hajduk Veljko (Ćopin grob).
 

Do podneva, Stevan Sinđelić i njegovi Resavci odbili su pet turskih napada, a onda kada je poraz bio neminovan, Sinđelić je, oslobodivši svoje preživele borce da ostanu u šancu, pucao u barutanu.

U snažnoj eksploziji izginuli su i srpski i turski vojnici koji su pre toga započeli neravnopravnu borbu prsa u prsa.


Zapovednik Niša Huršid-paša naredio je posle Bitke na Čegru da se od srpskih glava sagradi jedinstven spomenik i svedočanstvo stradanja jednog naroda - Ćele kula.


Ćele kula je sazidana od lobanja srpskih ustanika krajem leta 1809. godine. U spomenik je tada bilo uzidano ukupno 952 glava.


Prvi spomenik na Čegru otkriven je u prisustvu srpskog kralja Milana Obrenovića (1854-1901) u leto 1878. godine po oslobođenju Niša, a današnja kula otkrivena je 1927. godine povodom 50. godišnjice oslobođenja grada od Turaka kojoj je prisustvovao jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević (1888-1934).

2024 © - Vesti online