Ponedeljak 09.05.2016.
14:21
Srna

Istraga o smrti Patrika Ekenga: Ambulanta imala neispravnu opremu i lek

youtube.com/Promo & Trailers
 

Ekeng (26) se srušio na terenu usled srčanog udara neposredno po ulasku u meč protiv kluba Vitorul Konstanta. Proglašen je mrtvim dva časa nakon incidenta.

Nakon Ekengove smrti sindikat fudbalskih igrala "FIFPro" izrazio je zabrinutost zbog stepena ukazane prve pomoći fudbalerima u Rumuniji, navodeći da je jasno da "određeni klubovi u toj zemlji štede na ambulantnim službama". U saopštenju rumunskog MUP-a ističe se da je na najmanje 30 dana suspendovana licenca privatnoj kompaniji "Puls" i da su kažnjeni sa 6.000 evra posle istrage o kvalitetu opreme i profesionalnim kvalifikacijama njihovog osoblja.

Prema navodima u saopštenju, istragom je otkriveno da su u pojedinim ambulantnim vozilima defibrilatori imali istrošene baterije, a da je istekao rok upotrebe leku koji se koristi tokom procesa reanimacije. Očekuje se da će rezultati autopsije biti objavljeni kasnije tokom dana.

Sportski agent Hasan Anil Eken, koji je zastupao Ekenga, takođe je kritikovao tretman nad afričkim igračem.

- Ambulantno vozilo je stiglo kasno. Oko stadiona su bila tri ambulantna vozila, ali ni u jednom nije bio defibrilator - kaže Eken.

2024 © - Vesti online