Ponedeljak 09.05.2016.
13:53
Vestionline

Šok u Austriji: Pala vlada, Fajnman iznenada podneo ostavku

Reuters
Izgubio podršku stranke: Verner Fajman

Fajman je rekao da je ostavku podneo zbog toga što je izgubio podršku svojih kolega iz Socijaldemokratske partije.

Austrija se nalazi pred velikom prekretnicom, jer je desničarski kandidat Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer ostvario odličan rezultat u prvom krugu predsedničkih izbora. Nakon toga, odmah je usledio pritisak na sada već bivšeg kancelara da podnese ostavku.

Socijaldemokrate iz redova njegove SPO krive Fajmana za pad popularnosti stranke, koja je u proteklih par godina izgubila veliki broj birača, ali i pretrpela poraze u mnogim pokrajinama.

- Zemlji je potreban kancelar iza koga svom silom stoji njegova partija. Vlada mora da krene ispočetka, uz novu energiju. Povlačim se sa funkcija kancelara i prvog čoveka partije - rekao je 55-godišnji Fajman.

Iako je predsednička funkcija u Austriji više ceremonijalna, Hofer je zapretio da će, ukoliko pobedi u drugom krugu 22. maja, iskoristiti sve mogućnosti da raspusti skupštinu i raspiše izbore pre planiranih za 2018. godinu.

Kako prenosi Gardijan, kriza u vrhu političkog establišmenta u Austriji potiče iz činjenice da su dve partije centra vladale zemljom u okviru "velike koalicije" tokom proteklih deset godina.

Fajman je podneo ostavku nakon dve i po godine vladavine u koaliciji koju su pratile česte unutrašnje razmirice.

2024 © - Vesti online