Utorak 10.05.2016.
05:30
Vestionline

Iranski verski vođa pozvao na bojkot Ševroleta

Reuters
Ševrolet nije poželjan u Iranu

Prodaja vozila marke Ševrolet stopirana je pošto je vrhovni iranski verski vođa, ajatolah Ali Hamnei, kritikovao tu američku marku i pozvao vlasti da podrže lokalnu proizvodnju automobila, prenosi Rojters. 

- Čak ni Amerikanci više nisu zainteresovani za kupovinu takvih automobila, jer su preteški i veliki potrošači goriva - kaže Hamnei i pita se zašto bi Iran uvozio automobile "bankrotirane američke fabrike", verovatno aludirajući na krizu od pre nekoliko godina kada je od bankrota Ševrolet i njegovog vlasnika, General Motors, spasila američlka vlada. 

Nakon izjave iranskog vrhovnog verskog lidera, otkazan je sporazum o uvozu 200 automobila marke Ševrolet u tu zemlju, koji su, da ironija bude veća, proizvedeni u Južnoj Koreji.

- Uvoznik je informisan da prodaja tih automobila neće biti dozovljena. Automobili nisu ni stigli u Iran, već su samo bili ukrcani na brod u Južnoj Koreji - izjavio je neimenovani zvaničnik iranske vlade, a prenela iranska novinska agencija Mer. 

Hamnei je takođe kritikovao mlade Irance koji ulicama Teherana voze skupocene automobile, ističući da je za to kriva "kriza identiteta i loše vaspitanje".

2024 © - Vesti online