Nedelja 08.05.2016.
18:11
Vestionline

Ova Davutogluova reč zapalila je internet!

Reuters
Prošlo je Ahmetovo vreme na mestu premijera Turske...

Odluka turskog premijera Ahmeta Davutoglua o povlačenju sa pozicije premijera i predsednika vladajuće partije iznenadila je mnoge poznavaoce prilika u Turskoj. Neslaganje između dosadašnjeg premijera i predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana dovelo je do toga da je Davutoglu bio primoran da se povuče sa pozicije.

Ipak, obraćanje odlazećeg premijera na konferenciji za medije izazvalo je radoznalost Turaka. Reč koju je izgovorio na konferenciji počeli su masovno da pretražuju u online rečniku turskog jezika.

Mnogi Turci koji su pratili Davutogluovo obraćanje u četvrtak nisu znali značenje reči "refik" (drug), koju je turski premijer upotrebio u govoru i za tom su rečju tragali 234 miliona puta u turskom online rečniku.

Davutoglu je u četvrtak rekao: "Neću slomiti srce, ni povrediti životnog druga (refik)… a zbog stranke sam doneo ovu odluku".

Agencija navodi da ta reč koja potiče iz arapskog jezika može da znači i "bračni drug", a da ju je Davutoglu upotrebio u smislu stranačkog druga.

- Nemam osećaj neuspeha ili žaljenja zbog ove odluke. Ostavka nije bila moj izbor, već stvar nužnosti - rekao je Davutoglu u svom obraćanju.

Turski premijer izjavio je da se neće kandidovati za predsednika stranke na sledećem vanrednom kongresu koju je vladajuća partija zakazala za 22. maj 2016. godine. Samim tim, Davutoglu je primoran da se povuče sa mesta premijera, s obzirom da unutrašnja organizacija stranke nalaže da samo predsednik stranke može da bude premijer.

Davutoglu je premijer Turske i lider vladajuće Partije pravde i razvoja od 2014. godine.

2024 © - Vesti online