Ponedeljak 09.05.2016.
18:00
A. Vučićević - Vesti

Robovima sad traže i kartone

Tanjug
Radnici bez zaštite: Zaposleni u jednom od preduzeća u koje su uložili stranci

Dok je rukovodstvo Jure zaposlenima savetovalo da tokom radnog vremena nosi pelene kako ne bi gubili vreme na odlazak u toalet, u kineskoj kompaniji Mei Ta, kako je nehotice otkrio predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković u emisiji "Insajder", imali su uvid u 55.000 zdravstvenih kartona građana Obrenovca. On je objasnio da će na osnovu analize kartona utvrditi koga će zaposliti, a koga ne. Čučković je naglasio tim povodom da sve ozbiljne kompanije analiziraju zdravstveno stanje tog dela stanovništva.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić povodom te izjave pokrenuo je postupak nadzora u opštini Obrenovac.

- Ukoliko se ispostavi da je to tačno, reč je o krivičnom delu i nadležni će morati da odgovaraju. Obrada ličnih podataka, u šta spadaju i oni koji se čuvaju u domovima zdravlja, dopuštena je samo ukoliko se obavlja uz pristanak građana ili ako se to radi na zakonom predviđen način. Informacije o zdravstvenom stanju bez pristanka pacijenta trećem licu se mogu dati jedino po nalogu suda - rekao je Šabić.

Nakon reagovanja poverenika, Čučković je negirao ono što je rekao u "Insajderu".

- To su potencijalni zdravstveni kartoni koje oni mogu da analiziraju ako ljudi odnesu i žele da se zaposle. Znači, nije im niko odneo svih 55.000 kartona da oni to gledaju, niti to iko ima pravo bez saglasnosti tih ljudi. Niko nije uzeo karton građanina Obrenovca koji ne želi da se zaposli u Mei Ta ili bilo gde i dao ga nekom drugom na uvid. To je proceduralno proverljivo i lako dokazivo i ja sam siguran da će gospodin Šabić svoj posao uraditi profesionalno i da ćemo mi do tog zaključka doći - izjavio je Čučković.

Horor u Juri

Zaposleni u južnokorejskoj fabrici Jura nedavno su petnaestominutnim štrajkom obustavili rad svih mašina kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom nadređenih prema njima. U ovoj fabrici radnici nemaju pravo na jedan slobodan dan u nedelji, iako im pripada po zakonu, a takođe doživljavaju i mentalno i fizičko zlostavljanje.
- Naša bitka sa Jurom traje već pet godina. Tukli su radnike metalnim palicama, žene su napastvovali seksualno iako silovanja nije bilo. Kada nekom pozli, Hitna pomoć se zove u fabriku i ukoliko radnika ne odvedu u bolnicu on je dužan da se vrati poslu nakon što mu se ukaže pomoć - istakao je predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović, dodajući da je podnet veliki broj prijava, ali uzalud.
 

Rodoljub Šabić je ovom izjavom ostao zbunjen.

- Ja sad ne znam kako da objasnim tu izjavu da je sve u redu? Ili se predsednik Opštine Obrenovac malo zaneo, pa je, naglašavajući taj veliki trud i serioznost saradnje sa stranim investitorom, malo preterao, i to je najbolja varijanta, ali svaka varijanta u kojoj su podaci o zdravstvenom stanju 55.000 građana stavljani na raspolaganje stranom investitoru je i krivično delo - ističe Šabić.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ističe da osnovni problem nije u tome koliko je kartona dato na uvid kompaniji, kao i da li su građani to uradili samovoljno ili ne.

Investicija od 60 miliona

Kineska kompanija Mei Ta početkom aprila ove godine počela je izgradnju fabrike za proizvodnju auto-delova. Vrednost ove investicije se procenjuje na oko 60 miliona evra, a biće zaposleno oko 1.400 radnika. Ova kompanija je sa Vladom Srbije u novembru prošle godine potpisala memorandum o razumevanju koji predviđa investicije te firme u izgradnju pogona u Obrenovcu.

- Problem je potreba poslodavca da ima uvid u zdravstveni karton potencijalno zaposlenih. Reč je diskriminaciji, jer se radnici biraju na osnovu zdravstvenog stanja. Sasvim je u redu da se dostavi lekarsko uverenje ukoliko je radno mesto uslovljeno određenim fizičkim sposobnostima, ali daleko od toga da neko ima pravo na uvid u medicinsku istoriju bilo koga - kaže za "Vesti" Savićeva.

Ona dodaje da je stranim investitorima u Srbiji previše dozvoljeno.

- Ispunjava im se svaka "muzička" želja. A pri tome država za njih izdvaja ogromnu svotu novca jer imaju ogromne subvencije po radnom mestu. Takvo ponašanje je neprihvaljivo i država mora da stane u zaštitu svojih građana. Šabićevo reagovanje je potpuno na mestu - pojašnjava Savićeva.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar demantuje da je došlo do bilo kakve zloupotrebe podataka.

- Svako ko je prekršio bilo kakav zakon ili proceduru neka odgovara, ali to ovde nije slučaj. Svaki građanin ima pravo da uzme svoj zdravstveni karton, niko im nije iz zdravstvene ustanove uzeo njihove kartone pa dao nekome drugom. Još jednom apelujem i molim, nemojmo da idemo na rekla-kazala i da se bavimo time, završene su sve te izborne i predizborne aktivnosti, moramo da se skoncentrišemo i da radimo posao - izjavio je Zlatibor Lončar.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da nisu dobili prijavu o kršenju zakona u vezi sa ličnim podacima Obrenovčana, a da li će istraga biti pokrenuta zavisi od toga da li će dobiti nalog tužilaštva.

Politička prepucavanja

Političke partije u Srbiji su situaciju sa zdravstvenim kartonima iskoristile za međusobna prepucavanja. Predsednik gradskog odobra DS-a u Beogradu Balša Božović izjavio je da stranka zahteva reakciju nadležnih organa povodom izjava Miroslava Čučkovića.
- Vlada krši osnovna ljudska prava naših građana i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a sve u cilju stvaranja slike o dolasku stranih investitora - rekao je Božović.
Potpredsednik izvršnog odbora SNS-a Aleksandar Jovičić poručio je Božoviću da je notorna laž da su opštinski ili bilo koji drugi državni organi odavali bilo kakve poverljive informacije o građanima kompaniji Mei Ta.
- DS vređa i omalovažava svetske kompanije koje Vlada na čelu sa Srpskom naprednom strankom dovodi u Srbiju. Kao i svakog dana, tako i danas imamo priliku da vidimo politiku Demokratske stranke, politiku širenja panike, laži i obmana, politiku bez ideje - izjavio je Jovičić.

2024 © - Vesti online