Nedelja 08.05.2016.
22:51
Vestionline

Poslednji ples slonova

Šest azijskih slonova plesalo je, balansiralo jedan drugom na leđima, sedelo na zadnjim nogama i marširao u ritmu tokom svoje poslednje predstave u Providensu na Roud Ajlendu, koja je i uživo prenošena preko interneta. Odluka da se slonovi povuku iz ovog cirkusa doneta je delom zbog brige aktivista za prava životinja, a delom zbog promene u stavovima Amerikanaca, navodi AP.

Slonovi su se pojavljivali u cirkuskim tačkama u Americi pre više od 200 godina. Početkom 19. veka Haklaja Bejli dodao je svom cirkusu slona Old Bet. Pi-Ti Barnam je 1882. godine u cirkus koji se zvao "Najveća predstava na svetu", doveo afričkog slona koga je nazvao Džambo.

Poslednjih godina za cirkuse postaje sve teže da putuju na turneje sa slonovima. Desetine gradova zabranile su upotrebu specijalnih šiljatih štapova za dresuru slonova, a neke američke države razmatraju da takođe to učine. Životinje će biti prebačene u Ringlingov Centar za zaštitu slonova na Floridi.

Promena u cirkusu Ringling odražava promenu u tome kako Amerikanci vide slonove, rekao je Ronald Tobajas, autor knjige o istoriji slonova u Americi, izdate 2013. godine. Ljudi više ne vide slonove kao cirkuske izvođače, već kao životinje koje osećaju i koje imaju čitav niz emocija, kao i ljudi, naveo je Tobajas.


 

2024 © - Vesti online