Petak 06.05.2016.
20:07
Vestionline

Nekad deo Istočnog bloka, sada najbolji u EU

wikipedia.org
Češkoj ekonomiji značajno doprinose i prihodi od turizma

Istovremeno, nezaposlenost je po metodama Evrostata upravo u Češkoj najmanja u celoj Evropskoj uniji, objavio je Češki zavod za statistiku.

U martu je stopa nezaposlenosti među radno produktivnim stanovništvom spala na 4,1 odsto, među muškarcima čak na 3,5 odsto, a zaposleno je bilo pet miliona ljudi, što je već četvrti mesec zaredom rekordna zaposlenost. 

Još krajem prošle godine zaposlenost u Češkoj vratila se na nivo pre izbijanja svetske ekonomske krize 2008. godine. Stopa zaposlenosti u kategoriji od 15 godina do 64 godine starosti dostigla je za ceo prvi kvartal 71 odsto, a većinu - 82 odsto čine zaposleni, dok su ostalo preduzetnici. 

Češka privreda ima sve veći problem da nađe radnike da proizvede i isporuči naručenu robu, a Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je pojačanja u konzulate u Ukrajini kako bi pojednostavilo i ubrzalo proces odobravanja viza Ukrajincima na koje najviše računaju češka preduzeća da popune prazninu desetina hiljada radnih mesta. 

Iako se problem s radnicima za slobodna radna mesta pooštrava iz meseca u mesec, češka preduzeća i vlada ne računaju da bi mogla da ih popune eventualno izbeglicama ili imigrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike, već deficitne radnike traže u Ukrajini, Vijetnamu i Mongoliji.

2024 © - Vesti online