Petak 06.05.2016.
15:33
Vestionline

"Prljavi dogovor sa Turskom ima svoju cenu"

Reuters
Erdogan nadmudrio Evropu

- Naravno da je to ucena. Vlada u Ankari je bez okolišanja zapretila da neće preuzeti izbeglice iz Grčke ako EU ne liberalizuje vizni režim za turske građane - navedeno je u komentaru. 

Turski predsednik, autokrata Redžep Erdogan dugo je bio rado viđen gost u salonima moći u Evropi dok su sa njim želeli da sklope "dil" oko izbeglica, računajući i Nemačku, te su evropske vlade bile spremne da progledaju Erdoganu kroz prste u vezi sa njegovom politikom.

Turci imaju svoju računicu - zašto bi prihvatili još više Sirijaca ako za to ne dobiju nešto zauzvrat? Tri milijarde evra koje su obećali Evropljani ne idu u državnu blagajnu, već u projekte za izbeglice. Znači, Ankara ima drugi interes, a to je - liberalizacija viznog režima. 

Turska nije prisilila pištoljem EU da sklope sporazum o prihvatanju izbeglica iz Grčke, upravo suprotno, bio je to očajnički pokušaj Angele Merkel da spreči raspad EU zbog izbegličke krize, navodi "Dojče vele". 

Ona je "preživela" neugodne susrete sa Erdoganom i poniženja koja joj je priređivao turski lider, znajući da će "dil" imati svoju cenu. Zbog toga partijske kolege Merkelove ne bi trebalo sada da se čude kao da ništa nisu znali o svemu, pa zahtevaju da se Turskoj "ne daje izbeglički popust". Naravno da će popusta biti.

Evropa je pokazala nesposobnost da prihvati bar isti broj sirijskih izbeglica kao i Turska i to ima svoju cenu, zaključuje "Dojče vele".

2024 © - Vesti online