Petak 06.05.2016.
15:19
Vestionline

Nikolić pohvalio gardiste što ide u vojne misije!

Tanjug
Tomislav Nikolić na proslavi Dana Garde Vojske Srbije

Predsednik je rekao oni, koji danas čine tu elitnu jedinicu, čuvaju nasleđe o kome govore odličja kojima vam se država i narod zahvaljuju za sve što ste činili i činite.

- Uveren sam da ćete i u narednom periodu, kao pripadnici Garde, odgovorno izvršavati sve svoje težišne zadatke koji su od vitalnog značaja za sistem odbrane zemlje, uz dalje unapređenje sistema komandovanja na svim nivoima. Nastavite da dajete svoj vidljiv doprinos jačanju ugleda Vojske Srbije - rekao je Nikolić, odajući zasluženo priznanje svim pripadnicima Garde VS.

Predsednik je naglasio da Garda Vojske Srbije podiže standarde obučenosti i kreativnosti u svetskim razmerama, što je čini elitnom jedinicom, ne samo naše vojske, već jednom od elitnih jedinica uopšte, te da u današnjim uslovima i okolnostima, ta jedinica izvršava uspešno sve postavljene zadatke, susreće se sa izazovima koje donose sve tri misije Vojske Srbije, oslanjajući se na svoje časno nasleđe i ponosno čuvajući otadžbinu.

On je posebno istakao češće Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom, kada je Srbija, kako je naveo, ponosno predstavila svoje antifašističko nasleđe i demonstrirala jedinstveni strojevi korak vojnika Srbije. 

Knez Miloš osnovao Gardu

Na Đurđevdan 1830. godine, vrhovni knez Srbije Miloš Obrenović uputio je raspis starešinama ondašnjih nahija za zahtevom da mu "iz zadružnih i imućnijih kuća, po stasu i ugledu, odaberu mladiće za njegovu Gardu". Izdvajajući ih od "prostih vojnika", knez je lično postavio uslove za odabir gardista - "svi odreda da su zdravi, neoženjeni i u svakom pogledu primereni momci, nepijanice i nevetrogonje i ako je mogućno, da budu pismeni".

Nikolić je istakao i da se više od 80 odsto profesionalnih vojnih lica iz sastava Garde izjašnjava za učešće u multinacionalnim operacijama.

Nikolić je naveo i da smo dužni da pamtimo i poštujemo nesalomivu snagu i volju gardista koji su pre jednog veka načinili izuzetan podvig, u zimu 1915. i 1916. godine, tokom povlačenja prema Grčkoj, gardisti su na rukama nosili svog ostarelog i obolelog kralja Petra Prvog Karađorđevića preko zaleđenih albanskih planina.

- Za sve što Garda čini i radi, za postignute rezultate i ulože ogroman truf koji služi na ponos građanima naše otadžbine, odajem zasluženo priznanje svim pripadnicima jedinice Garde Vojske Srbije. Vrlo dobro, živela Srbija - rekao je predsednik.

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, visoke zvanice, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji gardista, dok su izložena i vozila u kojima se vozio Tito- dva mercedesa pulmana sa šest vrata, rols-rojs i beli pinc gauer, koji je prevezao njegovu svetost patrijarha Pavla do počivališta.

Upriličena je smotra jedinica Garde, kao i defile borbenih vozila, artiljerijskih oruđa.

2024 © - Vesti online