Petak 06.05.2016.
04:46
Lj. Ivanović - Vesti

Tramp razjurio rivale!

Rueters
Sam plaćao, pa visoko uzleteo: Donald Tramp

- Idemo na Hilari Klinton. Žao mi je što mi rival neće biti Berni Sanders koji je istinski osvojio srca članova Demokratske partije, ali je sistem izbora u toj stranci toliko pokvaren da će pobediti Klintonova koja ne zna ništa ni o politici ni o biznisu - rekao je Tramp.

Donald Tramp trenutno na kontu ima 1.056 delegata, a da bi i matematički dostigao brojku od 1.237 delegata potrebno mu je da osvoji većinu glasova u svega nekoliko država.

Inače, Donald Tramp je istinski preokrenuo američku političku scenu naglavačke. Prvo, on je prvi predsednički kandidat neke stranke koji nikada u životu nije obavljao javnu dužnost. Nije bio ni guverner, ni kongresmen, ni senator, čak ni gradonačelnik. Drugo, Tramp je kampanju vodio svojim novcem i ne samo bez ikakve pomoći partije, već i uz mnogo klipova u točkove od establišmenta u Vašingtonu koji je igrao na karte već zaboravljenih Džeba Buša, Marka Rubija i Krisa Kristija.

Konačno, Tramp je u kampanji uradio sve što bi, prema konvencionalnoj mudrosti, potopilo bilo kojeg drugog kandidata. Govorio je gluposti, pretio podizanjem zida prema Meksiku i zabranom useljavanja za muslimane. Seksistički je vređao novinarke, protiv sebe imao gotovo ujedinjene medije, a ipak je uspeo.

Analitičari procenjuju da je Republikanska stranka izgubila kontakt s biračima koji su, razočarani političkom elitom u Vašingtonu, rešili da prodrmaju političku scenu.

Potpuno ista stvar se dogodila i u Demokratskoj partiji, i to što će tamo pobedu odneti Hilari Klinton je samo posledica sistema biranja, pa tako bivša prva dama i državna sekretarka ima prednost nad senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom zahvaljujući takozvanim superdelegatima, onima koje određenom kandidatu dodeljuje sama partija. Ali je nesumnjivo Sanders osvojio srca demokrata, glasove mladih i bundžija i Klintonova će imati veliku muku da te birače pridobije u novembru za sebe.

Mislite svojom glavom

Jedno od pitanja za Bernija Sandersa bilo je i da li će podržati Klintonovu i pozvati birače da za nju glasaju u slučaju da od nje izgubi unutarstranačke izbore.
- Pre svega, nadam se da neću izgubiti. A što bih ja bilo nekome govorio za koga da glasa? Postavljate pitanja, razmišljajte svojom glavom. Ja verujem da ste pametni i da ćete odabrati ono za šta mislite da će vam doneti dobro - odgovorio je Sanders.

 

 

 

2024 © - Vesti online