Petak 06.05.2016.
05:09
K. Nedeljković - Vesti

GMO vreba sa svih strana

V. Sekulić
Samo jaki propisi: Branislav Bogojević

Procene Zelenih Srbije su da je tokom protekle godine 5.000 hektara, uglavnom u Mačvi i Vojvodini, zasejano GMO sojom. Kazne su blage pa izgleda da se prećutno prelazi preko kršenja zakona.

Branislav Bogojević, predsednik Udruženja za zaštitu životne sredine, životinja i unapređenje zdrave ishrane Harmoni iz Novog Sada, kaže za "Vesti" da je GMO hranu, ukoliko je voće i povrće u pitanju, lako prepoznati, ali je problem sa drugim proizvodima koji su preplavili tržište.

- Ljudi su prezauzeti svojim problemima i obavezama i ne vode računa čime se hrane, naročito oni koji žive u gradovima. Možemo da se zaštitimo samo strožim propisima koji uključuju i stroge kazne za prodaju i gajenju GMO proizvoda - smatra Bogojević.

On podseća da konzumiranje GMO hrane može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema, od alergija i pada imuniteta do raznih vrsta kancera. Zato udruženje, na čijem je čelu, najviše radi na edukaciji dece i omladine o zdravom životu.

- Više puta je na temu GMO vođena polemika u Narodnoj skupštini, ali činjenica je da Srbija želi da postane članica EU i da će možda uraditi šta od nje budu tražili. To nikako ne bismo smeli da dozvolimo - rekao je naš sagovornik.

Osim udruženja Harmoni, Bogojević je 2011. godine otvorio firmu Eso tron, koja se bavi otkupom otpadnog jestivog ulja. Trenutno je najveća kompanija koja se bavi ovom delatnošću.

2023 © - Vesti online