Petak 06.05.2016.
04:14
M. Todorović - Vesti

Primorani da žive u kapelama

M. Todorović
Ne mogu više da izdrže nemaštinu: Kopači niških grobova

- Jadni smo i gladni. Poslednja zarada koju smo primili je druga polovina plate za jul prošle godine. Kopamo rake, a zakopani smo do guše. Više nemam novca da plaćam prevoz. Do sada nismo prekidali rad, poštujemo posao, ali nemamo ni za hleb - kaže za "Vesti" Vladica Milenković.

Gde su novci

Radnici podsećaju da sahrane u Nišu koštaju od 40.000 do 100.000 dinara. Računica je, kažu, jasna ako to pomnože sa brojem sahrana. Jedino što im nije jasno, kažu, jeste to kuda i kome ide toliki novac.

Njegov kolega Marko Vidojković objašnjava da su spavali u kapelama.

- Kada se čulo da nismo otišli kućama, radnici iz uprave i drugih službi juče ujutro su nam doneli pecivo. Šta ćemo jesti za ručak i večeru ne znam, iako su nam javili da će doći neki ljudi i doneti

nam hranu - ispričao je Vidojković.
Veći deo kopača grobova prespavao je u hodnicima i kancelarijama upravne zgrade Gorice.

Oliver Cvetković, predsednik sindikata Nezavisnost u Gorici i šef Sektora za sahranjivanje, potvrdio je "Vestima" da se radi o izuzetno vrednim ljudima.

- Nijedan nije prestao da radi, niti je otišao na bolovanje. Više od godine dana niko od njih ne dobija nadoknadu za prevoz, duguju im devet plata. Ovo nije nikakav štrajk, već samo potez očajnika - ocenio je Cvetković.

Grad Niš je jesenas sa 50 miliona dinara pomogao Goricu, ali zaostale zarade nisu isplaćene radnicima, već je podmiren deo duga firme. U međuvremenu poverioci su tužili Goricu, stigla su na naplatu izvršna rešenja sa kamatom.

Igor Jovanović, direktor JKP Gorica, rekao je da je pokrenuta inicijativa da se preduzeće finansijski dokapitalizuje i na taj način reši problem. On očekuje da gradsko rukovodstvo što pre reši ovaj veliki problem u Nišu.





 

2024 © - Vesti online