Četvrtak 05.05.2016.
17:54
Vestionline

"Ostavka Davutoglua je dvorski udar"

Reuters
Nekada bliski saradnici: Ahmet Davutoglu i Redžep Erdogan

Kako je rekao, ostavka je u skladu sa nastojanjima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ojača svoju poziciju.

- Ostavku Davutoglua ne treba posmatrati kao unutarstranačko pitanje, svi pobornici demokratije moraju da se odupru ovom "dvorskom udaru" - rekao je Kiličdaroglu na konferenciji za novinare u centrali Republikanske narodne partije. 

Davutoglu je podneo u četvrtak ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

Davutoglu je, naime, saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, naveo je AFP. 

Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba. AFP ukazuje da Davutoglu ni reč kritike nije uputio na račun predsednika Redžepa Erdogana. 

Turski mediji pišu da je Davutoglu odlučio da podnese ostavku, nakon što se u proteklih nekoliko meseci više puta sukobljavao sa Ergoganom koji ga je, kako se tvrdi, optuživao da je previše orijentisan prema Zapadu.

Kap koja je prelila čašu navodno je bila nedavna pozivnica koju je američki predsednik Barak Obama uputio Davutogluu za susret u Vašington.

2024 © - Vesti online