Četvrtak 05.05.2016.
17:21
Vestionline

Ameri priznaju: Odbili smo ruku koju je Rusija pružila

wikipedia.org
Da li se odvija novi Hladni rat?

- Kada je SSSR izgubio trećinu teritorije i polovinu stanovništva, Crno more koje je nekada pripadalo SSSR, podeljeno je između prozapadne Ukrajine na severu i neprijateljski raspoložene Gruzije na istoku, i dve bivše države Varšavskog pakta na zapadu koje su u međuvremenu postale NATO članice. Ruski vojni brodovi na putu od Sankt Peterburga do Atlantika prolaze pored obala osam NATO država. Putin je posmatrao kako NATO, i pored svih obećanja datih Gorbačovu, postepeno proždire Istočnu Evropu - objašnjava ovaj analitičar.

- Sada Putin čuje kako američki jastrebovi pozivaju u vojni blok tri bivše sovjetske republike - Moldaviju, Gruziju i Ukrajinu. Čim je Putin ubedio Kijev da stupi u Carinsku uniju, video je kako je organizovan državni udar, koji su podržali Amerikanci. Video je obojene revolucije koje finansiraju SAD, u pokušaju da svrgnu sve režime u svetu sa kojima je Moskva u prijateljskim odnosima - tvrdi Patrik Bjukenen, prenose američki portali.

"Rusija nije prihvatila pruženu ruku partnerstva", izjavio je vrhovni komandant NATO-a u Evropi general Filip Bridlav, "i izabrala je put neprijateljstva". Ali zašto tražimo od Putina da doživi kretanje NATO-a na istok kao "pruženu ruku"? - pita se Bjukenen.

- Ako se sada zaista odvija drugi hladni rat, da li je Rusija ta koja ga je započela? - zaključuje on.

2024 © - Vesti online