Četvrtak 05.05.2016.
06:30
Vestionline

Koliko vrsta živog sveta zaista postoji na planeti Zemlji?

pixabay.com
Kakve sve tajne krije naša planeta?

- Mikrobiološki biodiverzitet veći je nego što smo ikad sanjali - kaže Džej T. Lenon, profesor biologije na Univerzitetu Blumington, prenosi Huffington post. 

On je sa kolegama sastavio listu od gotovo 5,6 miliona vrsta - od najvećeg sisara do najmanjeg jednoćelijskog organizma sa više od 35.000 lokacija na svetu. Svoj rad objavili su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Prema studiji, testiranje teorije o biodiverzitetu retko uključuje mikrobe i zbog toga se na listama nalaze samo složenije vrste biljaka i životinja. 

Međutim, uključivanjem mikroba na spisak, tim je uspeo da zagrebe površinu jedne od najvažnijih tema u biologiji: koliko vrsta živih stvorenja zaista postoji na našoj planeti? 

- Još smo daleko od jednog biliona, ali je prepoznavanje svakog mikroorganizma na svetu neverovatno veliki izazov - kažu naučnici, dodajući da je to slično mapiranju galaksija. 

- Ali kao što nam mapiranje Mlečnog puta pomaže da razumemo svoje mesto u kosmosu i istoriji, razumevanje mikrosveta pomaže nam da shvatimo svoje mesto u evoluciji života na Zemlji - kaže Lenon.

2024 © - Vesti online