Sreda 04.05.2016.
17:42
Vestionline

Tači: Istorijska nedelja za Kosovo!

A. Čukić
Zadovoljan odlukama evropskih institucija: Hašim Tači

"Nakon višedecenijske izolacije, više neće biti čekanja u redu ispred ambasada i odbijanja viza", napisao je Tači u poruci na društvenim mrežama, a prenose prištinski mediji.

"To nije bio poklon, mi smo zaslužili viznu liberalizaciju našim zajedničkim radom. Kad radimo zajedno, nema granica koje bi nas zaustavile. Čestitam za današnju viznu liberalizaciju i za članstvo u UEFA. Ovo je istorijski važna nedelja", istakao je Tači.

Evropska komisija je u sredu predložila Savetu EU i Evropskom parlamentu da ukine vize za građane Kosova za kraći boravak u zemljama "šengenske zone", saopštila je EK. 

Komisija je takođe objavila i pozitivnu procenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK. 

Osim toga, premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je preporuka za ukidanje viza za građane Kosova koju je u sredu usvojila Evropska komisija veliki dan i značajan korak Kosova u procesu evropskih integracija.

- Ovo je veliki dan za Kosovo, jer preporuka o liberalizaciji viza je odluka od velikog višedimenzionalnog značaja. Kosovo je napravilo korak u evropskim integracijama - rekao je Mustafa na konferenciji za novinare sa šefom delegacije EU i specijalnim izaslanikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom, koji mu je zvanično predao odluku o preporuci ukidanja viza. 

2024 © - Vesti online