Sreda 04.05.2016.
16:39
Vestionline

Ovo je budućnost špijunaže

Reuters
I čaši soka se mogu skrivati važni podaci

Tim izraleskih naučnika je osmislio način šifrovanja i dešifrovanja tajnih poruka pomoću hemije i vrlo jednostavnih sastojaka. Špijuni već stotinama godina koriste različite načine da tajne poruke sakriju od nepoželjnih čitača.

Ta veština se naziva steganografija, a najpoznatiji metod skrivanja poruke jeste pomoću limunovog soka. Kada se limunovim sokom nešto napiše na papiru, tekst postaje nevidljiv kako se suši.

Naknadnim zagrevanjem, dolazi do hemijske reakcije između kiseline i fruktoze pa tekst postaje smeđ i vidljiv. Naučnici sa Naučnog instituta Vajcman u Izraelu su značajno unapredili ovaj metod skrivanja poruka.

Njihov metod kombinuje enkripciju, steganografiju i zaštitu šifre. Zasnovan je na fluorescentnim molekulima koji mogu da emituju svetlost različitih talasnih dužina kada dođu u kontakt sa određenim hemikalijama.

Merenjem talasnih dužina dobija se kod koji je potrebno dešifrovati kako bi se pročitala poruka. Naučnici su napravili molekule sa kodovima u laboratoriji, ali hemijske supstance koje treba sa njima da reaguju se mogu naći u instant kafi, gaziranim sokovima ili tečnosti za ispiranje usta.

Da bi šifrovali poruku možete na primer koristiti jednostavan kod gde se svako slovo menja drugim simbolom, na primer nizom brojeva.

Svakom slovu treba dodeliti određenu talasnu dužinu merenu u nanometrima.

Zatim stavite molekul u izabranu supstancu, na primer gazirani sok i merite količinu svetlosti koju emituje na svakoj talasnoj dužini, što se može učiniti pomoću jednostavnog instrumenta.

Dobijene brojeve dodajte nizu brojeva koje ste već dodelili svakom slovu poruke.

Kada se molekul sa kodom stavi na papir i pošalje primaocu, on samo treba da potopi papir u istu supstancu, odnosno istu vrstu gaziranog soka u ovom slučaju, kako bi izvršio isto merenje količine svetlosti i dekodirao poruku.

2024 © - Vesti online