Sreda 04.05.2016.
11:48
Vestionline

Ljudi nisu prva napredna civilizacija u svemiru

wallpaper-mobile.com
Izgleda da je bilo života i pre nas

Fizičar i astronom Adam Frenk, koji je autor studije, navodi da su izgledi da se inteligentna civilizacija razvila na Zemlji, i ni na jednom drugom mestu u svemiru, manji od 1 prema 10 milijardi biliona. 

Frenk navodi da taj ekstremno mali broj implicira da se pre nas vrlo verovatno razvila druga inteligentna i tehnološki naprednija vrsta. 

- Gledajte to ovako. Pre našeg rezultata, neko bi rekao da ste pesimista ako tvrdite da je verovatnoća razvoja civilizacije na drugoj planeti jedan prema bilion. Čak i s tom procenom, ono što se dogodilo na Zemlji, verovatno se u istoriji svemira dogodilo još desetak milijardi puta - pojasnio je Frenk.

Najpoznatiji odgovor na pitanje o životu u svemiru je jednačina astronoma Frenka Drejka koja objašnjava varijable koje su potrebne da bi tehnološki razvijena civilizacija komunicirala s nama. Upravo je ta jednačina uticala i na Frenkovu, koji je s kolegom sa Univerziteta u Ročesteru predstavio jednostavniju verziju. 

Iako je verovatnoća da smo sami u svemiru ekstremno mala, zbog velikih udaljenosti u svemiru i nesigurnosti oko pojmova kao što su vreme, moguće je da nikad nećemo moći komunicirati s drugim civilizacijama. Naša civilizacija je stara 10.000 godina i ako tipične civilizacije ne traju puno duže, velika je verovatnoća da su mnoge druge izumrle, navode istraživači.

2024 © - Vesti online