Sreda 04.05.2016.
09:48
Vestionline

Opet oskrnavljen spomenik vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj

printscreen
Vojnici JNA ni mrtvi nemaju mira

Kako piše sarajevsko "Oslobođenje", cveće koje su članovi porodica nastradalih pripadnika JNA i delegacija RS položili na mesto stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu bačeno je u reku Miljacku, iako je prethodno vraćeno nakon što su ga u kontejner bacili radnici Komunalnog preduzeća "Rad".

Usledile su kritike i osude, a premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je da je to "sramotan čin" i da to "nije Sarajevo". 
Posle nekoliko sati, nepoznata osoba vratila je cveće iz kontejnera na prvobitno mesto. 
Međutim, to isto cveće ubrzo je bačeno u Miljacku, javlja reporter "Oslobođenja". 

Inače, prvi put se dešava da se cveće sklanja sa ulice istog dana kada je i položeno. Prethodnih godina, čekalo se da sveće izgore, a cveće se osuši. 
U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu porodice i zvaničnici iz Republike Srpske su obeležili 24 godine od stradanja vojnika JNA. Skup je pratilo jako policijsko obezbeđenje.

Napad na kolonu JNA u Sarajevu ili slučaj poznat kao "masakr u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu" su izvršile su snage Armije BiH 3. maja 1992. na kolonu vozila JNA koja se povlačila prema kasarni u Lukavici. U napadima 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 vojnika, oficira i civila različitih nacionalnosti među kojima je najviše Srba. U napadu dan ranije, odnosno 2. maja 1992. ubijeno je 14 pripadnika JNA.

2024 © - Vesti online