Utorak 03.05.2016.
20:30
Vestionline

Islamisti ubijaju nemačkim oružjem

Reuters
Pronađeno oružje nemačke proizvodnje

Snimak, koji je trebalo da prikaže herojstvo Islamske države, a koji je pušten u javnost, dokumentuje diletantsko ponašanje njenih boraca, kao i panično reagovanje u jednom oklopnom vozilu.

Video snimak u trajanju od šest minuta pokazuje borce Islamske države u jednom oklopnom vozilu, kako pucaju na jedan protivnički položaj.

Upadljivo je da oni nose iračke vojne uniforme, verovatno zaplenjene tokom ranijih borbi, a jednom od njih najedanput je ispala puška i ispaljen je metak u unutrašnjosti vozila. Ostali borci upozoravaju saborca da puca više, kako ne bi pobio posadu.

Jedan detalj na snimku je veoma zanimljiv, a tiče se Nemačke, prenosi bečki dnevnik "Prese".

Borci Islamske države, kao što se videlo u više navrata, sa sobom nose oružje nemačke proizvodnje, najverovatnije automatsku pušku MG3.

Ovo oružje ne poseduju ni iračka, ni sirijska vojska, ali je Nemačka pre dve godine najmanje 40 takvih pušaka, u okviru većeg paketa pomoći u naoružanju, isporučila kurdskoj "Pešmerga".

Sada kruže teorije da su te puške plen iz jednog sukoba, ili su čak kupljene od Kurda.
I turska vojska koristi MG3, podseća list, pa se i ta zemlja našla pod sumnjom da je bila blagonaklona prema Islamskog državi, barem u nekom ranijem periodu.

Što se snimka tiče, jedan oficir "Pešmerga" Jasir Abdula je objasnio agenciji Rojters da se sukob, koji je snimljen, dogodio u decembru blizu Mosula, iako se na snimku govori o martu.

2024 © - Vesti online