Utorak 03.05.2016.
19:29
sputnjiknews

"Rusi mogu da se nasmeše, baltičke zemlje su za njih mali komarac"

A. Čukić
Smatra da Rusija nema razloga za brigu: Miroslav Lazanski

Kako kaže, zanimljivo da se vežba u kojima učestvuje 6.000 vojnika održava baš u Estoniji i Finskoj, koja bi trebalo da je neutralna zemlja.

- Zašto se njihov politički i vojni vrh upušta u nešto što će u Moskvi izazvati jednu vrstu podozrenja? To je za mene veliko iznenađenje - navodi vojno-politički komentator.

Na pitanje da li se vežbe mogu smatrati značajnim Lazanski odgovara odrično "jer kada ruska armija vežba onda to bude po 50.000 do 60.000 vojnika". 

On navodi da tim vežbama NATO pokušava da pokaže kako je spreman da brani teritorijalni integritet svih zemalja-članica, a posebno ove tri baltičke države. 

- Mislim da je sve to u sklopu jedne antiruske histerije koja se stvara na Zapadu, priče o tome kako navodno Rusija ima agresivne vojne namere prema baltičkim zemljama, a ona ih nema prema bilo kome u Istočnoj Evropi. Dakle, to nema blage veze s istinom - ističe Lazanski. 

Reakcije Moskve 

- Mislim da ruske vlasti mogu samo da se blago nasmeše. Te zemlje su u vojnom smislu mali komarac, i bilo kakva vojna prisutnost NATO na Baltiku je za Rusiju zaista mali problem. Mislim da Moskva ima takvu poziciju i kapacitete da, ako hoće, može tu situaciju brzo da neutrališe. Verovatno će se sve završiti na nekim saopštenjima, na rečima. Kada je u pitanju njena zapadna granica, smatram da Rusija s punom odgovornošću i s punim legitimitetom jača svoje vojne resusrse na tim pozicijama. To, uostalom, radi i druga strana, u ovom slučaju to je NATO - ocenjuje vojno-politički komentator.

2024 © - Vesti online