Sreda 04.05.2016.
02:00
I. K. - Vesti

Deci odrubili glave

Reuters
Ne biraju žrtve: Borci Islamske države

Do sada je šerijatski sudski sistem kalifata doneo 4.144 presude na smrtnu kaznu koje su javno obavljene. Smrću se kažnjavaju špijunaža, homoseksualizam, dezerterstvo i pomoć neprijatelju. Kao načini predviđeni su kamenovanje, spaljivanje, bacanje s krova visokih zgrada i odrubljivanje glave.

Bliskoistočni izvori navode da su u poslednje vreme smrtne kazne učestale naročito u Raki. Naime, emiri Islamske države znaju da su prvi na udaru naoružanih bespilotnih letelica. Mnogo ih je ubijeno na taj način zahvaljujući između ostalog i hrabrim pojedincima koji s terena javljaju njihovo kretanje.

Da bi se zaštitili, teroristi čak čitave ulice prekrivaju ciradama i tako se kriju od kamera dronova. Specijalisti objašnjavaju da su savremene bespilotne letelice opremljene kamerama koje uprkos ciradama mogu da identifikuju izvor toplote, ali nisu u stanju da pouzdano identifikuju cilj. Stoga su obično ciljevi zgrade ili vozila za koje je s terena javljeno da ih koriste teroristi.

Dodatnu nevolju stvara bezobzirnost džihadista koji koriste ljude kao živi štit. Stoga se u poslednje vreme koristi izraelski metod po kom se prvo ispaljuje raketa bez bojeve glave kako bi se civili razbežali s ulice, da bi posle nekoliko sekundi drugi projektil bio ispaljen u krov zdanja.

2024 © - Vesti online