Utorak 03.05.2016.
14:54
Tanjug, Vestionline

Smrt fašizmu: OVI grafiti su osvanuli u Novom Sadu

Tanjug
Grafiti će biti prekrečeni

Grafiti: "Slava Ljotiću" i "Bog, Nacija, Rad", ispisani su na metalnoj ogradi gradilišta u blizini Novosadskog pozorišta u Šafarikovoj ulici, a kako tvrde pojedini lokalni mediji slični grafiti su ispisani na još nekim lokacijama u gradu.

Tanjug
Slava Ljotiću

Direktor Javno komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo Aleksandar Bogdanović rekao je da je "antigrafitna jedinica" tog preduzeća poslata na lice mesta i da će pomenuti grafiti biti ukolnjeni tokom dana.

- Čim smo saznali za pojavu grafita odmah smo dali nalog 'Antigrafitnoj jedinici' da ih ukloni i to će biti i učinjeno tokom dana - rekao je Bogdanović.

Tanjug
Ispod je potpisana srb-akcija. org
wikimedia.org
Dimitrije Ljotić

Ko je bio Dimitrije Ljotić?

Dr Dimitrije Mita Ljotić bio je srpski fašistički političar, ministar Kraljevine Jugoslavije i vođa pokreta ZBOR.

Predlagao je ekstremnu političku filozofiju koju je odlikovao srpski seljački paternalizam, verska etika Srpske pravoslavne crkve, monarhizam i potpuna odanost dinastiji Karađorđević, kao i nedemokratsko, korporativno uređenje države i u integralno jugoslovenstvo.

Posle okupacije Jugoslavije1941.Nemci su mu predlagali da osnuje svoju vladu, no on je to odbio i predložio generala Milana Nedića za mesto premijera. Tokom rata, Ljotić je bio osoba od najvećeg nemačkog poverenja. Bio je načelnik za moral u Srpskom dobrovoljačkom korpusu, čiji su pripadnici po njemu nazivani "ljotićevci".

Ljotić je tajno održavao kontakte sa četnicima generala Dragoljuba Mihailovića. Poginuo je 1945. u automobilskoj nesreći u Sloveniji dok je pokušavao da stvori antikomunistički savez koji bi se suprotstavio Jugoslovenskoj armiji.

2024 © - Vesti online