Ponedeljak 31.05.2010.
12:32
Vestionline

Ljubavnice katoličkih sveštenika poslale papi pismo

Sećate li se serije "Ptice umiru pevajući"?

Pitanje celibata o kome se često raspravljalo tokom istorije, ponovo je stavljeno na dnevni red u martu kada je jedan od papinih savetnika nadbiskup Beča kardinal Krisotof Šonborn izjavio da bi ukidanje celibata moglo da spreči seksulano zlostavljanje koje čine sveštenici, a čiji je veliki broj nedavno potresao javnost nekoliko evropskih zemalja. On se, međutim, povukao kada je papa o ovom problemu govorio kao o "principu svetog celibata".

Autorke pisma su navele da su odlučile da se obrate javno posle papinog istupanja, za koje su rekli da je afirmacija "svetosti nečega što nije sveto", već je pravilo koje su doneli ljudi. Jedna od potpisnica pisma Stefanija Salomone (42), menadžer po struci, izjavila je da je papi uputilo poruku oko 40 žena registrovanih na onlajn forumu sajta Il Dialogo, ali da su s obzirom na osteljivost tog pitanja samo njih tri dale svoje podatke.

Salomone je izjavila da, s obzirom na to da su katolici naučeni da se ugledaju na sveštenike, žene koje ostave njihovi prijatelji sveštenici "često gube veru u sve muškarce". Prema njenim rečima, njena petogodišnja veza sa jednim sveštenikom je bila platonska, ali je Antonela Karizio, takođe, jedna od potpisnica pisma, imala vezu sa brazilskim sveštenikom, koji je imao običaj da prespava kod nje.

Kada je jedan sveštenik otkrio njihovu vezu, on je premešten u Rim i pre odlaska joj je čak dao i verenički prsten. Ubrzo zatim vratili su ga za Brazil i prošle nedelje je izjavio da je "ona (Antonela) bila samo prijateljica i osoba od poverenja, u koju nikada nije bio zaljubljen".

Stav katoličke crkve je da je celibat poklon, poruka o božjoj blizini i vernosti. Međutim, mnogi sveštenici bi se radije odrekli te slobode. Širom sveta ima 500.000 katoličkih sveštenika. Oko 100.000 njih je suspendovano zbog kršenja celibata.


Udruženje bivših katoličkih sveštenika i njihovih žena već 25 godina se bori protiv celibata, ističući da se ni 50 odsto katoličkih sveštenika ne pridržava celibata i godinama skriva svoje tajne porodice.

2024 © - Vesti online