Utorak 03.05.2016.
13:21
Vestionline

Objavljeni "dokaz", Asad i ID sarađuju godinama

Reuters
Teške optužbe na račun sirijskog predsednika

Islamska država i vlada Bašara al Asada sklopili su tajne sporazume o bitkama koje se vode u Siriji, dokazuju dokumenti koje je objavilo “Skaj njuz“.

Prema informacijama iz dokumenata, jedan od sporazuma sklopljen je oko borbi koje su se vodile za drevni grad Palmiru.

Dokumenti takođe dokazuju da ID regrutuje i trenira strane borce za napade na mete na Zapadu mnogo duže nego što se verovalo.

U jednom pismu datiranom u vreme pre nego što su sirijske snage opet zauzele Palmiru stoji:

"Povucite svu tešku artiljeriju i protivvazdušnu odbranu iz Palmire u provinciju Raka" dok u drugom stoji zahtev za prolazak kroz kontrolne tačke terorističke grupe sve do granica sa sirijskim režimom kako bi se razmenjivala nafta za đubrivo.

U trećem pismu vidljivo je da su se snage Bašara al Asada i ID dogovarali o evakuaciji područja pod kontrolom ID uoči napada sirijske vojske.


“Za nas u Evropi svaki dogovor između dve stvari je jako loš. Prvo zato što Asad i ID terorišu ljude u Siriji, što dovodi do još veće patnje, a posledično i do porasta broja izbeglica“, rekao je profestor Entoni Glis sa Univerziteta u Bakingemu.

Kako kaže, takav dogovor može osnažiti, a ne oslabiti ID.

“Mi u Evropi smo daleko manje sigurni ako je ova priča istinita. Mi na Zapadu moramo da pritiskamo ID, ako bismo sprečili da se teroristi izmigolje“, rekao je on.

2024 © - Vesti online